Mám rozdělanou práci a potřebuji si odběhnout od PC. Zamknu ho a na chvilku se od něj vzdálím, sotva to můj malý syn zmerčí, tak je u něj a honem rychle stihnout namačkat co nejvíce kláves než se táta vrátí…

Podotýkám, že mu nejsou ještě ani dva roky a tak neví, co mačká. Ale můžu se zcela jistě spolehnout, že když to budu nejméně potřebovat, tak na zamknuté obrazovec Windows najde tlačítko vypnout nebo restartovat a ještě potvrdí hlášku jestli to s tím restartem myslí vážně. Tahle situace se netýká jen domácích roubířů, ale třeba nenechavých kolegů v práci a tak podobně.

Takže jak jim jejich záškodnickou práci ztížit? Jednoduchou změnou v zabezpečení systému – zakázáním restartu a vypnutí, když není v systému nikdo přihlášen nebo je systém zamknutý.

Postup je následující, stisknout klávesu Win+R a zadat gpedit.msc. Je nutné oprávnění správce systému.

V editoru místních zásad se proklikat na Konfigurace počítače > Nastavení systému Windows > Nastavení zabezpečení > Místní zásady > Možnosti zabezpečení a najít řádek Vypnutí: Povolit vypnutí systému bez nutnosti přihlášení. Změnit volbu na Zakázáno.

Systém se nemusí ani restartovat. Pro ověření stačí Windows zamknout nebo odhlásit a tlačítko pro vypnutí tam již není.

Tento postup je stejný a platný pro Windows 7, 8/8.1 a 10 Technical Preview. Starší Windows jsem nezkoušel.

Samozřejme tohle není obrana proti všemu. Proti stisknutí vypínače či tlačítka reset, vypnutí záložního zdroje nebo sofistikovaného odpojení napájecího kabelu ze zásuvky budou opatření trochu složitější :-).