Dostal jsem na otestování Access Point ZyXEL NWA1121-NI. Dříve jsem si s bezdrátovými sítěmi celkem často hrál, tak jsem se tomu nebránil a s chutí se do toho pustil. Tento model není žádnou novinkou a jeho použití je spíše pro podnikovou sféru, hotely, školy a tak podobně.

Musím podotknout, že už nějaký čas stavím a spravuji bezdrátové sítě na prvcích firmy Ubiquiti a tak mě napadlo lehce porovnat tento ZyXEL s Ubiquiti Unifi. Zajímalo mě, jestli asi o tisícovku dražší zařízení dokáže oproti Unifi nečím překvapit. Není to sice úplně správné srovnání, protože Unifi má pro správu k dispozici software umožňující správu více zařízení najednou. Jednoduše tak lze postavit rozsáhlou síť o více zařízeních. Tento ZyXEL je ze základní série „standalone“ zařízení. U ZyXELu umí spravovat více AP až o řadu vyšší zařízení a je k tomu potřeba kontroler, který není zrovna zadarmo.

Tak začnu vzhledem – ten mě ke srovnání s „talířem“ Unifi inspiroval jako první. Stejně jako Unifi je určen nejlépe pro montáž na strop a je maskován jako detektor kouře. Mě se nelíbí, ale ostatní mohou mít jiný názor.

 

Jak je z webu zřejmé, rád se dívám dovnitř a tak i ZyXEL AP musel pod šroubovák. Tento bezdrátový přístupový bod není složité zařízení – bezdrátový čipset je postaven na Atherosu. Překvapily mě celkem dost jednoduše navržené antény, ale nemám s čím srovnávat. Jiné AP podobné konstrukce jsem rozebrané ještě neměl.

 

Co ZyXEL NWA1121-NI všechno umí, tedy kompletní specifikaci si lze najít zde. Správa probíhá klasicky přes webové rozhraní. To je svižné a nepodařilo se mi za celou dobu hraní si, dostat ho do nějakého záseku. Ti, co pracují s produkty ZyXEL nebudou mít ve webovém prostředí problém s orientací. S funkcí bych vyzvedl možnost až 8 SSID v základním módu MBSSID. Ke každému SSID si lze nastavit různé profily zabezpečení a přiřadit je pomocí VLAN do různých sítí. Neocenitelná funkce například pro oddělení interní bezdrátové sítě a sítě pro hosty, mobilní zařízení apod. Další operační módy jsou Client a Repeater a Root AP. Poslední jmenované poslouží pro další AP v módu repeater pro rozšíření pokrytí jednoho SSID. Pro snadný přehled módů je níže tabulka.

Vymyslel jsem si takové malé modelové zadání – zprovoznit dvě bezdrátové sítě. Jednu pro interní síť a druhou veřejnou (například pro hosty nebo mobilní zařízení). Takže první AP jsem nastavil do módu Root AP a nastavil dva profily SSID. První profil pro interní síť a druhý pro veřejnou. Pro každý profil si navolil jiné zabezpečení. Pro interní použil WPA2 a ověřování pomocí radiusu a pro veřejnou jen WPA-PSK. Pro každou navolil jiné VLAN ID. U Root AP ještě zvolil jaký profil se má použít pro repeater, v mém případě jsem zvolil síť pro hosty. Ve druhém zařízení stačí zvolit mód Repeater, zadat MAC adresu Root AP a nastavit SSID profil stejně jako pro síť pro hosty. Tímto nastavením jsem docílil toho, že první AP pokryje například prostor kanceláře s interní sítí a zároveň sítí veřejnou. Druhé AP umístěné například na chodbě a v dosahu prvního AP, pokryje prostor sítí pro hosty.

Nastavení dokreslují obrázky, není to přesně jako v popisu, ale představu o konfiguraci si z nich udělat lze.

 

Jak ZyXEL NWA1121-NI funguje se mi líbí. Je spolehlivý, rychlý a má hodně možností nastavení… Kdybych tohle zařízení měl tak tři roky nazpět, určitě bych našel příležitost k jeho použití. Jenže to tak nebylo a já naneštěstí pro ZyXEL poznal Unifi s ultra jednoduchou centrální správou více zařízení. V neprospěch ZyXEL NWA1121-NI hraje také cena – prodává se cca za 2500,-Kč s daní, základní Unifi (UAP) je o tisíc korun levnější.