Přiletěla mi na stůl myška, ne jen tak obyčejná myška – je to 3D myška. Není to sice úplně pro mě, její potenciál totiž využijí hlavně lidé pracující v CAD aplikacích, 3D grafice a podobně. Ale i tak jsem si rád vyzkoušel. jak funguje.

V CAD aplikacích nedělám ani s 3D grafikou, tak jsem hledal způsob, jak vyzkouším její možnosti – aplikací podporuje mraky. Já si našel to nejjednodušší – Google Earth. Podpora 3D myšky SpaceNavigator je nativní a není třeba nic nastavovat. Pak už se jen zorientovat, co který pohyb dělá a hurá se proletět na jakékoliv místo na naší planetě Zemi. Pohyby jsou dostatečně jemné a lze využít opravdu kterýkoliv směr. Pohyby do stran, nahoru a dolů či rotace a náklony.

Základna je celkem masivní a s gumou, která zabraňuje cestování po stole. Ovládání se dostane do ruky během pár minut a při přechodu zpět na obyčejnou myš, si připadáte najendou jako bez ruky. Práce s 3D myškou je velice návyková a snadná. Osobně ji nevyužiji, ale když jsem mluvil s několika lidmi, co s ní pracují v některé z CAD aplikací (3D modelování či konstrukce) tak bez ní neudělají už ani čárku, tedy 3D čárku :-).

Udělal jsem malou ukázku jak snado se pohybuje v Google Earth. Pohyby ovladače dokreslují šipky. Navštívil jsem Prahu, pak velehory v Asii, letiště v Tokiu a nakonec jsem se mrknul na Mars.

Cenově to není úplně lidové, dáte za ni asi 3 500,-Kč s daní. Nicméně. kdo pracuje v CAD a v 3D, tak cenu řešit nebude a je to pro něj téměř nutnost.