Možná v titulku trochu přeháním, ale už mi došla trpělivost s Radeony. I když jsem měl vždy v PC grafickou kartu ATi (později AMD) a to už od dob ATi Rage 3D, tak u mě zřejmě přišel čas na změnu.

Možná mám jen tu smůlu a poslední moje dva Radeony nebyly úplně vydařené kousky. Jejich občasná, úplně nahodilá a k zlosti přivádějící nestabilita byla možná způsobena právě tím. Spíše bych ale sázel na ovladače, se kterými to AMD nemělo nikdy moc růžové.

Takže jsem nejdříve vyměnil Radeom HD 7770 za Radeon R7 260X a výkonově trochu polepšil. Jenže problém s nestabilitou nepřestal. Tak jsem sáhl po grafické kartě ze stejné cenové kategorie – nVidia GeForce GTX 750 a najednou šlape vše bez problému. Grafika počítá Folding@home zatímco na PC pracuji. To s Radeony nebylo dlouhodobě vůbec myslitelné.

Konkrétně jsem si vybral EVGA GeForce GTX 750 SC. SC jako SuperClocked – takt grafického čipu o 195MHz vyšší než u obyčejné verze.

Trochu toho srovnání technických parametrů nesmí chybět:

Ačkoliv to papírově vypadá, že Radeon R7 260X je lepší, tak opak je pravdou – na GeForce GTX 750 malinko ztrácí. Navíc GeForce je o trochu kratší a ani nevyžaduje přídavné napájení. Protože jsem minule udělal mini-srovnání v 3D Marku a benchmark v BioShock Infinite, tak graf doplňuji o výsledky z GeForce GTX 750.

Rozdíl výkonu tam je, sice minimální, ale je. Když si vezmu, že GeForce GTX 750 je méně energeticky náročnější než Radeon R7 260X a v mém případě i dlouhodobě spolehlivějí, tak je GeForce GTX 750 jasnou volbou.