Vždycky se mi líbila myšlenka distribuovaných výpočtů – mít možnost zapojit do zajímavého projektu a přispět svým malinkým dílkem výpočetního výkonu. Vše u mě začalo projektem SETI, dnes je pod křídly BOINC a názvem SETI@home.

Je to určitě už více jak 10 let, co jsem na svém PC projekt SETI počítal a je docela dobře možné, že vše, co jsem tenkrát spočítal, bych dnes na svém Haswell Core i5 spočítal za jediný den. No, taky tenkrát co jsem to mohl mít za procesor, asi nic jiného než nějaký ten AMD Athlon Thoroughbred. Matně si pamatuji, že to byl Athlon XP 1700+ na VIA KT266a chipsetu, třeba bych tu desku ještě vyhrabal někde vzadu ve skříni. Měl jsem tyhle staré počítačové doby rád – jedno CPU jádro a honba za co nejvyšším taktem… To jsem ale trochu odbočil.

Když jsem v projektu SETI nikdy nenašel žádného zeleného mužíčka, tak jsem přešel k jiným projektům. Myslím, že až na jeden signál, známý jako WOW Signál se v SETI nenašlo nic převratného. Tím ale rozhodně nechci říct, že je ztráta času se SETI věnovat, naopak. Zajimavý signál může přijít kdykoliv. Zmiňovaný WOW Signál (zapsán kódem 6EQUJ5) byl zachycen ještě dávno předtím, než mohl SETI počítat doma kažný na svém PC. Bylo to v roce 1977 a signál zachytil J. R. Ehman na radioteleskopu The Big Ear. Pravděpodobně přišel z vně naší sluneční soustavy a už nikdy se ho nepodařilo znovu zachytit. Pozdější hypotézy hovoří o zachyceném signálu z pulsaru nebo signál pocházející ze země odražený od kosmického smetí. Podrobněji na Wiki.

Já jsem zkoušel další zajimavé projekty až jsem skončil u Folding@home, který mi přišel opravdu užitečný. Cílem projektu je dopomoci k nalezení léků na nemoci, co kosí lidstvo – Alzheimerova, Parkinsonova, Huntingtonova choroba a rakovina. Folding@home počítam asi od roku 2010, statisktika týmu Techbit.cz je tady (tady je hezčí). Připravil jsem na techbitu stránku, kde je pro zájemce o Folding@home více informací – link.

Tak hurá do toho!