Tablety Lenovo Yoga mají něco do sebe, svým provedením se odlišují od ohromného množství obyčejných placatých tabletů. Jedním z posledních přírůstků do této rodiny je deseti palcový Yoga Tablet 2 s Windows a hlavně s krásným WUXGA rozlišením displeje.

Když jsem poprvé viděl Yoga Tablet, tak jsem si říkal, co to je za hrůzu, ale jen do té doby, než jsem ho držel v ruce – ten váleček dole, je nakonec skvělý nápad. Tablet se za něj dobře drží a navíc má v sobě vyklápěcí opěrku, která má dvě polohy. První poloha je zřejmá – opěrka a při druhé poloze je opěrka odklopena naplno a lze díky otvoru tablet pověsit třeba na háček. Nicméně když je tablet položený na stole, tak je jen díky válečku trochu nakloněn a to považuji za výhodu. Nápadům na způsoby použití tohoto tabletu se meze nekladou.

Tablet je opravdu lehký, dobře se díky válečku drží, jak už jsem zmiňoval a kvalita zpracování je o řád vyšší než u tabletu Acer Aspire Switch 11, který mi také prošel rukama. Jak je tenký, tak je docela pevný. Zadní strana je sice plastová, ale rámeček vypadá kovový a také kovová je opěrka. Ta se pohybuje přesně a nemá žádnou vůli, snad by mohla vydržet i při častém používání.

V krabici byla s tabletem i klávesnice, která jeho použití posouvá téměř na plnohodnotný notebook. Umožňuje tablet na klávesnici posadit, skoro jako do doku. Drží ji však jen magnet a ne úplně pevně. Při neopatrné manipulaci se může stát, že tablet ujede do strany nebo vypadne. Navíc musí být tablet opřen o opěrku. Tím prakticky odpadá možnost nastavit si úhel obrazovky dle potřeby. Opěrka má pevně danou polohu. Částečně to nastavit jde, ale má to svá omezení. Naopak výhodou je, že tablet při práci s klávesnicí nemusí být „zadokován“ a může být položen úplně mimo. Komunikace s klávesnící probíhá bezdrátově přes bluetooth. Bohužel se klávesnice musí dobíjet samostatně.

Samotná klávesnice je kvalitně zpracována z materiálu na dotek příjemného a velmi tenká a lehká. Clickpad je sice malinký, ale při troše cviku i použitelný. Vhledem k velikosti tabletu, jsou klávesy menší a chvilku trvá, než se na to navykne. Jinak jsou klávesy příjemné na stisk, píše se mi na ní celkem dobře. Magnetický pant, když v něm není tablet, působí poněkud divně. Bál bych se, že ho při neopatrném zacházení zlomím. Ještě bych vytknul vypínač klávesnice, opravdu se velmi špatně přepíná. Asi se nepředpokládá, že by se s ním často manipulovalo a když už  je to potřeba, jde to opravdu těžce.

Tablet má standardně umístěné dotykové tlačítko Windows pod displejem, škoda že nemá odezvu vibrací při stisku. Vypínací tlačítko je umístěno vlevo dole ve „válečku“ a při manipulaci s tabletem se mi ho povedlo párkrát omylem stisknout. Ovladač hlasitosti je nad ním a s tím problém nemám. Tlačítko je nízké a celkem tuhé, při práci s tabletem se omylem nezmáčkne. Mezi tlačítky je ještě micro USB port, který slouží i pro napájení a nabíjení zařízení. Pravá strana tabletu má jen jeden micro HDMI port a výstup na sluchátka. Reproduktory jsou umístěné logicky pod displejem a na tablet hrají celkem slušně hlasitě. Zadní kamera je netradičně umístěna dole ve válečku a přední kamera je v levém rámečku. Dovedl bych si ji spíše představit v horním rámečku. Málem bych ještě zapomněl na zadní stranu tabletu, kde je zdířka pro micro SD kartu a micro SIM pro datové připojení s podporou LTE.

Co me na tomto tabletu nadchlo je displej – má rozlišení 1920×1200 pixelů a to je na 10,1″ tablet moc hezké. I když je displej lesklý, není to tak hrozné zrcadlo jako u Acer Aspire Switch 11, podívejte se na fotky níže. Dovedl bych si představit díky displeji používat Yogu 2 pro běžnou práci.

 

Vnitřnosti tabletu YOGA 2 jsou stále identické, jako u většiny tabletů této kategorie – platforma Intel BayTrail-T. Co mě trochu vadí, konkrétně na testovaném modelu je velikost úložiště – jen 32GB. Čistě nainstalovaný a aktualizovaný systém zabere sice „jen“ 5GB, volných je tak 17GB místa. Není to moc a tak se to musí zachraňovat paměťovou kartou (max. 64GB).

Výdrž baterie je více než dobrá. Tablet vydržel při nejnižším jasu displeje a bez vytížení téměř 20 hodin. Při maximálním vytížení a maximálním jasu displeje jen 4,5 hodiny. Při optimáním nastavení jasu displeje a zatížení tabletu vydržel pracovat na baterii 8,5 hodiny. Výdrž baterie velmi chválím.

V tabletu je předinstalován Windows 8.1 s aplikací Bing, proto může být cena tabletu o něco nižší. Nicméně je to plnohodnotný Windos 8.1 jen s tím rozdílem, že je přednastaven vyhledávač Bing, nic ale uživateli nebrání si výchozí vyhledávač změnit dle libosti. Jako bonus je roční předplatné Office 365 Personal (Office 365 pro jednotlivce). A co je ještě příjemné, Lenovo nezařádilo už tak malý disk žádným bloatwarem.

Technická specifikace:

Platforma: Bay Trail-T
CPU: Intel Atom Z3745 1.33GHz, turbo 1.86 GHz, 2 MB L2 Cache
Operační paměť: 2GB LPDDR3-1066
Grafický adaptér: Intel HD Gen 7 (Ivy Bridge GPU architektura)
Úložiště: Samsung MBG4GC 32GB
Displej: 10,1″ 1920×1200 IPS LED, dotykový , lesklý
Komunikace: Bluetooth 4.0, WiFi 802.11 abgn, LTE
Zvuk: Stereo reproduktory
Kamera: Přední webkamera 1,6M, zadní kamera 8M
Porty: MicroUSB, MicroSD Slot, MicroHDMI, 3.5mm Mic/Sluchátka combojack
Operační systém: Microsoft Windows 8.1 s aplikací Bing

Co není uvedeno zde, mělo by být k nalezení na stránkách výrobce: Lenovo Yoga Tablet 2

Dovedl bych si představit, že bych občas vyměnil svůj pracovní notebook za tento tablet na cesty po klientech. Pro běžnou práci jeho výkon rozhodně stačí a mohlo by to nakonec dopadnout tak, že bych na cesty nosil už jen Yogu. Displej mě opravdu nadchnul, taktéž výdrž baterie je super. Klávesnice při troše cviku je použitelná. Problém mám s kapacitou úložiště, 32Gb je hodně málo (třeba přijdou i modely s 64GB). Zachraňuje to naštěstí možnost přidat paměťovou kartu nebo třeba mít data v cloudu a rychlé připojení k nim přes LTE. Vyloženě mi vadí jen samostatné dobíjení klávesnice, škoda že není nabíjení vyřešeno přímo z tabletu a musí se na to myslet. Lenovo Yoga Tablet 2 se mi opravdu líbí a jeho pořízení mohu bez výčitek doporučit. Aktuálně se dá koupit do 12 tisíc i s daní.