Ve Windows 8.1 chybí možnost změny obrázku přihlašovací obrazovky, když není aktuálně přihlášen žádný uživatel. Vždy se zobrazí jen takový ten barevný duhový. No vypadá dobře, ale co když ho chci změnit?

Ta volba v systému úplně chybí, ale samozřejmě to jde, jen je s tím trochu více práce. Trápit to bude spíše hračičky detajlisty na počítačích, kde se střídá více uživatelů. Protože výchozí zamykací obrázek se ukáže, jen když jsou všichni uživatelé ze systému odhlášeni nebo na své zamknuté obrazovce překliknou na výběr profilu (systému s jedním uživatelem se tohle netýká, tam platí stále obrázek z nastavení profilu). Jak ten výchozí obrázek tedy změnit?

Jako první krok si to chce najít nějaký obrázek, co se na odhlášené obrazovce bude líbit. Nejlépe vybrat tak, aby nebyl nějak nešikovně oříznut, když si ho Windows bude upravovat pro rozlišení vašeho zobrazovače. Windows si bere vždy výchozí zamykací obrázek, který je uložen na této ceste: C:\Windows\Web\Screen\img100.jpg. Je třeba ho přejmenovat (pro zálohu) a nakopírovat místo něj obrázek vlastní se stejným názvem původního.

Zádrhel je v tom, že ani admin nemá k přejmenování oprávnění, ale má oprávnění ke změně oprávnění 🙂 Takže když se mrkne na zabezpečení souboru img100.jpg (pravé tlačítko > Vlastnosti > Zabezpečení) tak plné oprávnění nemá admin systému, ale TrustedInstaller a to se musí změnit. Pokračovat na Upřesnit a změnit vlastníka na svůj učet nebo skupinu Administrators či Users. Po opětovném načtení vlastností souboru již lze měnit oprávnění a tak stačí přiřadit oprávnění Měnit a Zapisovat. Teď je možno obrázek přejmenovat a do umístění nakopírovat vlastní s názvem img100.jpg.

Teď je ještě potřeba smazat původní výchozí zamykací obrázek z jiného umístění, aby si Windows mohl vytvořit nový a to už z vlastního obrázku. Je to tato cesta (nezapomenout si zobrazit Skryté položky): C:\ProgramData\Microsoft\Windows\SystemData\S-1-5-18\ReadOnly\LockScreen_Z. S tím, že zásek s oprávněním je na složce SystemData, kde je třeba změnit vlastníka složky (stejně jako předtím u obrázku) a nezapomenout zaškrtnout Nahradit vlastníka v subkontejnerech a objektech. Následně ještě jednou změnit vlastníka u obrázku, který je na konci cesty ve složce LockScreen_Z a vymazat ho.

Windows si vezme aktuální img100.jpg a udělá si z něj nový obrázek pro zamknutou obrazovku. Stačí se odhlásit a chvíli počkat, hurá.