Téměř přesně po dvou měsících od představení Windows 10 je venku nové sestavení (Build 10041) a to i s malou aférkou, když před pár dny uniklo na internet ještě ne úplně stabilní sestavení Windows 10 (Build 10036).

Build 10036 se nějakým nedopatřením rozšířil po internetu aniž by o to Microsoft stál. Byla to verze se spoustou chyb a nemělo smysl ji stahovat. Bylo celkem zřejmé, že brzy Microsoft uvolní stabilní verzi oficiálně pro Windows Insidery. Stalo se tak 18. března a sestavení Windows Technical Preview 2 nese označení 10041, je dostupné přes Windows Update.

Není mým cílem popisovat veškeré změny v každém novém buildu, to si ostatně každý snadno najde na netu. Chci popsat jen pár svých postřehů a hlavně krátce. 🙂

Dostal jsem několik dotazů, týkajících se Windows 8.1 na tabletech s malým interním úložištěm. Když prostě na systémovém disku dojde místo, není možné si pomoci přesunutím aplikací ze storu třeba na SD kartu. To prostě Windows 8.1 neumožňuje. Na Windows 8 existoval takový trik, ale na 8.1 už to prostě nefunguje a sám jsem nepřišel na to, jak to očůrat. Dobrá zpráva je, že aktuálně vydaná verze Windows 10 TP tohle již umožňuje. Hurá. Podpora platforem, na kterých jsou současné Windows tablety postaveny, by pro Windows 10 neměla být problém. To znamená že aktualizace na Windows 10 problém s malým interním úložištěm řeší! Pravděpodobně nepůjdou přesunout úplně všechny aplikace, ale to by snad nemělo vadit.

 

Potěšilo mě, že je již funkční přihlašovaní pomocí PIN.

 

Je tu jedna chybička, která může při aktualizaci na nový build nastat – aplikace Pošta, Kalendář a Lidé se nachází v takovém neurčitém stavu a bude je třeba přeinstalovat.

Tímto jednoduchým postupem: Otevřít PowerShell jako administrátor a zadat: Get-appxprovisionedpackage –online | where-object {$_.packagename –like “*windowscommunicationsapps*”} | remove-appxprovisionedpackage –online

Následně aplikaci Pošta, Kalendář a Lidé nainstalovat znova ze store (zeleného). Po restartu systému se opraví i ikonky a jména. Další známé chyby jsou popsány na Windows blogu.

V tomto sestavení ještě není očekávaný nový internetový prohlížeč. Zatím si říká Spartan, ale není to konečné. Microsoft pro něj zrovna hledá nové jméno. Spartan bude součástí dalšího sestavení Windows 10, které bude možná už na konci dubna.

A co ikonky? Nic moc že? Ale to je jen detail. Jistě to není jejich konečná podoba.

Přeji prima testování a nepoužívejte Windows 10 TP jako primární systém, může to být víc starostí než radostí!

Odkaz na stažení ISO Windows 10 Technical Preview Build 10041 zde.