Před pár dny byl v poklidné atmosféře představen Windows 10 a jeho nové funkce. Také pár dalších věcí, které nejsou méně důležité, ty ve svém článku vynechám. Mám pár myšlenek o Windows 10, které bych rád sdílel.

Začnu ještě u Windows 8 (potažmo Windows 8.1 s update 1). Windows 8, jak všichni víme, nebyl veřejností přijat dobře, možná mohu říci, že vyloženě špatně. Přechod z windows 7 byl prostě pro mnoho uživatelů těžký. Nedokázali se naučit něco nového a pochopit novou koncepci systému a tak byl prostě Windows 8 označován jako vyloženě špatný systém. Když to zjednoduším – rychlost, bezpečnost a stabilita systému prostě nepředčila chybějící start. MS ale trochu zapracoval, nedostatků ubylo a máme tu současný stav – Windows 8.1 s velkou aktualizací označovanou jako Update 1. Ta zpříjemnila užívání moderních aplikací i na nedotykových zařízeních. Osobně jsem očekával ještě aktualizaci 8.2 nebo Update 2, na označení už nezáleží. Aktualizace by přinesla pro mě zásadní funkci – moderní aplikace v okně. Tohle mi na Windows 8.1 na nedotykových zařízeních opravdu chybí.

Další vývoj známe – MS udělal zásadní změny a nabyl dojmu, že jich je tolik (nebo odpůrci Windows 8 si to aspoň mají myslet), že nový systém bude vyjímečný a bude to rovnou Windows 10. Tak jsem se na představení těšil s čím MS přijde. Komu to uteklo, může se mrknout na záznam.

Předchozí sestavení Windows 10 jsem testoval také a byl jsem rád, že moderní aplikace už opravdu mohou běžet v okně. Těch změn oproti Windows 8.1 tam nebylo vlastně ani tolik. Tak když jsem viděl současný stav Windows 10 TP (build 9926), byl jsem dost překvapený. Vývoj se vydal zase trochu jiným směrem. Modern UI změněné do nové podoby startu a návykové dotykové ovládání téměř kompetně přepracované. Po pár dnech hraní – zvyknu si. Ale co lidi, co se po Windows 7 konečně naučili s Windows 8 a teď je čeká zase něco jiného. No, alespoň nezakrní, nebo spíše – budou plnit diskuze zcestnými příspěvky o tom, že Windows XP jsou stále nejlepší a tak podobně.

Nechci vypisovat veškeré změny a novinky v systému, o tom bylo během posledních pár dní napsáno mnoho. Sepíšu jen pár svých postřehů. Zásadní věc – nové notifikační centrum, které bude sdružovat veškeré zprávy, upozornění a rychlý přístup k nastavení (klávesová zkratka Win+A). Je tam jedno zásadní tlačítko, které mění způsob použití zařízení – Tablet mode. Považuji to za geniální nápad. Škoda, že s něčím takovým nepřišli už ve Windows 8, mohlo by být vše úplně jinak. Když pracuji na počítači, který nemá možnost dotykového ovládání, tak mě tlačítko nemusí zajímat. Naopak pokud používám napřiklad nějaké konvertabilní zařízení, tak je velice užitečné.

Pokud budu potřebovat pracovat jako s klasickým PC (klávesnice, myš) nebudu mít aktivovaný tablet mód, tak ovládací rozhraní systému bude pro tuto situaci přizpůsobeno – start bude vzdáleně připomínat start klasický (s živými dlaždicemi samozřejmě) a okna moderních nebo klasických aplikací se budou otevírat v oknech, jak to každý uživatel Windows zná. Naproti tomu s aktivovaným tablet módem se bude otevírat start přes celou obrazovku (podobně jako modern UI ve Windows 8) a veškeré aplikace, včetně klasických, se budou otevírat maximalizované nebo s možností přikotvit je na polovinu obazovky. Jsem zvědavý, jaké na to budou odezvy od uživatelů.

V současném sestavení Windows 10 TP jde vidět, že spousty věcí ještě není úplně hotových. Příkladem tomu jsou Ovládací panely. Některé položky se přesunuly do „moderních“ Ovládacích panelů. Něco lze nastavit v obou rozhraních, něco jen v původních ovládacích panelech a něco dokonce úplně chybí. Například jas displeje v novém nastavení není vůbec, ani pod rychlou volbou. Je jen v původním umístění v Centrum nastavení mobilních zařízení. Windows Update se přesunul komplet do nového rozhraní. Instalovat další jazyk lze přes nové nastavení, ale aktivovat ho lze jen v původních ovladacích panelech. Je jasné, že ještě není úplně jasno, jakým směrem se tohle bude vyvíjet dále. Obecně ale můžu říci, že nové rozhraní ovládacích panelů vypadá lépe než ve Windows 8.

Výchozí umístění pro instalaci aplikací ze storu stále nejde změnit. Musí se instalovat na systémový disk. To bývá aktuálně problém u Windows 8 na levných tabletech, které mají třeba jen 32GB úložiště. Aplikace ze storu nejsou už jen jednoduché aplikace, některé mají i několik GB. Možnost zvolit si jiné umístění pro instalaci aplikací ze store bych tedy rozhodně uvítal a třeba se to ve finálních Windows 10 objeví.

 

Windows 10 TP build 9926 testuji na více jak rok tabletu Lenovo Miix2 8. Druhou instalaci mám viruální v Hyper-V. Až na pár záseků a drobností se zdá, že vše funguje celkem dobře. Ale ještě moc brzo hodnotit. Od spousty testerů jsou také vesměs pozitivní reakce. Nicméně rozhodně nedoporučuji používat Windows 10 TP jako primární systém a nahrazovat jím váš zajetý, spolehlivý Windows 7/8. Od testování rozhodně neodrazuji, na internetu se teď vyklubalo spousty návodů jak Windows 10 TP jednoduše nainstalovat, tak hurá do toho. Ale mějte na mysli, že je to stále jen testovací verze, systém není hotový, aplikace, co používáte, nebo ovladače pro nové Windows nejsou připraveny a tak dále. I když spousta lidí bude teď tvrdit, že jim vše funguje bez problému (zdánlivě) a tamhle na tom jede celá redakce a bez problému, tak věřte, že zrovna vám to fungovat nebude a zaděláte si na problémy.. Takže si nejdříve zálohujte svůj systém, použijte jiný disk a nebo nejlépe – virtualizovat, protože to je nejlepší :-). Zkuste třeba moje oblíbené Hyper-V.

Teď se budu těšit na Windows 10 pro telefony. Přeji prima testování a sledujte #WinCZ.

Staň se Windows Insiderem.