Distribuované výpočty míří i na mobilní zařízení. Nově je dostupný klient Folding@Home pro zařízení s operačním systémem Android 4.4 a novější.

Nedávno byla vydána aplikace sdružující mnoho různých projektů v rámci BOINC. Krátce na to následuje aplikace pro samostatný projekt Folding@Home. Trend je jasný, zapojit výpočetní výkon tabletů nebo smartphonů do sítě distribuovaných výpočtů. Výkon těchto zařízení roste rychleji než se zdálo před pár lety reálné. Dnes v kapse nosíme výpočetní výkon značně překonávající  výpočetní výkon počítačů, které jsme měli před pár lety na stole nebo pod stolem. A půjde to ještě dále, takže využití výpočetního výkonu mobilního zařízení je další logickou cestou.

Dle mého názoru ale není úplně ta správná doba, nějaký čas ještě potrvá než technologie bude na takové urovni, aby využití výpočetního výkonu bylo opravdu smysluplné. Smartphone nebo tablet není zpravidla koncipován na to, aby běžel dlouhodobě na plný výkon. Při nevhodném nastavení může docházet k přehřívání zařízení, zkracování životnosti přístroje a baterie (díky přehřívání). Ale nějak začít se musí. Takže odvážlivcům přeji příjemné testování a mnoho úspěšně zpracovaných jednotek.

Další informace na stránkách projektu zde a odkaz na aplikaci Folding@Home na Google Play zde.

Stručné informace o projektu Folding@Home také na techbit.cz – 1, 2.