Poslední! Poslední v řadě, jak je známe. Windows 11, Windows 12 a další už pravděpodobně nebudou uváděny jednou za pár let jako nový operační systém, vše bude jinak.

Už dlouho se o tom šuškalo, ale informací bylo málo a v podstatě stále málo je. Na The Verge napsal Tom Warren, známý to internetový novinář, specializují se na Microsoft, článek přinášející pár nových informací přímo z Microsoftu. Tak proč jsou Windows 10 posledním velkým vydáním Windows, jak jej známe?

Tím zásadní věcí je slovo SLUŽBA. Windows as a service – tedy Windows jako služba. V tom vidí Microsoft budoucnost. Však postupná proměna už začala a již několik let si můžeme pořizovat spousty produktů Microsoftu jako službu. Z těch obecně známých jsou to například aplikace kancelářského balíku MS Office – jako služba tedy Office 365. Je celkem očekávaným krokem, že tato velká proměna čeká i samotný operační systém Windows.

Windows jako služba – Microsoftu to v podstatě může značně usnadnit život. Když je jednou za pár let vydán zbrusu nový operační systém, tak zpravidla po jeho vydání nedojde už k žádným zásadním změnám a vylepšením systémových funkcí. Microsoft se samozřejmě stará o řešení bezpečnostních děr, opravuje chyby a optimalizuje. Jenže zásadní nové funkce a vychytávky do systému přidávány prostě nejsou. Příkladem mohou být staré Windows Vista nebo Windows 7, které se od vydání pro koncového uživatele prostě nezměnily. Jinak jsou na tom Windows 8. Ty od svého vydání prošly značnou evolucí a to hned 2x. Windows 8.1 a Windows 8.1 Update. Zatímco Microsoft na Windows 8 stále pracoval a měnil je, prodeje nešly, jak bylo naplánováno. Další práce utnul a soustředí se na Windows 10.

Windows 10 bude tedy pravděpodobně poslední velké verzované vydání operačního systému, než se přejde na Windows jako služba. Pak už číslo verze pro uživatele nebude podstatné. Protože Microsoft bude vylepšení a funkce systému vydávat častěji, číslo verze se může měnit rychleji. Tak jak to už známe třeba z internetových prohlížečů Chrome nebo Firefox.

Výhoda je jasná. Když Microsoft přijde s dobrý nápadem, může ho mnohem rychleji implementovat do stávajích Windows. Ne si nápady šetřit až na nové velké klasické vydání Windows číslo XY, které bývá jednou za pár let. To už totiž bude pozdě a nápad bude 3x venku od konkurence.

Je už známo, že Windows 10 budou vydány v létě a nebudou obsahovat všechny oznámené funkce. Ty budou přidávány postupně a systém se může ještě značně měnit. V podstatě už bude připraven na prodejní model Windows jako služba.

Pokud bude zákazník pravidelně platit, bude za to mít vždy aktuální systém. Bude častěji dostávat nové funkce. Bude spokojen? O tom se zatím nedá ani spekulovat. Navíc český uživatel bývá hodně kritický a nemá příliš rád změny. Nakonec si ani nemyslím, že by úplně zmizela možnost pořídit si Windows jako retail nebo OEM. Nicméně uživatele Windows čeká budoucnost plná změn a překvapení.