Windows 10 a celá jeho koncepce byla představena letos v lednu. Od té doby na nás Microsoft nepřetržitě chrlí další a další novinky a Windows 10 se mění téměř před očima.

Od ledna Microsoft stačil vydat již několik sestavení Windows 10 Technical Preview pro zájemce zapojené do programu Windows Insider. Aktuálně je nejnovější Windows 10 Insider Preview (Build 10074). Něco málo jsem z toho i okomentoval – Můj komentář nejen k Windows 10 TP (9926) a Krátce k Windows 10 Technical Preview 2 (10041). To vše se týká Windows 10 pro počítače, ale neméně mě zajímá také verze pro mobilní telefony – Windows 10 for Phones (tedy dřívější Windows Phone). Testuji Windows 10 for Phones na telefonu Nokia Lumia 630, pro který je Windows 10 Technical Prewiev dostupný již od začátku (mám štěstí). Vývoj navenek nepůsobí tak rychle jako u verze pro počítače, ale s každou novou verzí se cíl Microsoftu, aby Windows a aplikace vypadaly na všech zařízeních stejně, zdá být blíže. Můžete se podívat na obrázky z testovací verze Windows 10 for Phones na mém OneDrive.

Především mě v posledních dnech zaujala jedna novinka, která v budoucnu může radikálně změnit spousty zaběhnutých postupů při práci s počítačem a mobilem. Byla ukázána na konci dubna na konferenci Build v San Francisku. Konference Build je zaměřena převážně na vývojáře, ale i tak tam byla představena řada novinek souvisejících přímo s novými Windows 10.

Tou novinkou je – Continuum for Phones. Jednoduše vysvětleno – připojení telefonu s Windows 10 k monitoru, myši a klávesnici. Proměnit tak telefon v plnohodnotný pracovní nástroj! Podrobněji popsáno na wmmania.cz.

Hodně mě to potěšilo. Protože před časem jsem si tak pro sebe uvažoval, jak by to bylo super, kdybych už nemusel ke klientům sebou tahat notebook. Stačilo by mít telefon, kde bych měl aplikace, co potřebuji pro práci. V podstatě by mi stačil Outlook a aplikace Remote Desktop, pomocí které spravuji servery anebo se připojím na terminál, kde již mám další potřebné aplikace na plnohodnotných Windows. Nejlépe aby to fungovalo tak, že bych ani nemusel telefon vyndat z kapsy. Stačilo by se přiblížit k připravenému pracovišti s monitorem, klávesnicí a myší. Telefon by se spároval s periferiemi, ověřil se přes Windows Hello a mohl začít hned pracovat. Netrvalo to ani moc dlouho a Microsoft mi moji vizi v podstatě naplnil :-).

Vtip je v tom, že funkce Continuum obrazovku nezrcadlí, ale zobrazí v podstatě druhou obrazovku a v nativním rozlišení monitoru. To umožní plnohodnotnou práci jako s klasickým PC. Windows aplikace budou stavěny tak, že se přizpůsobí rozlišení displeje a půjde s nimi pracovat stejně, jako kdyby to byla aplikace pro PC verzi Windows. Jsem moc zvědavý, jestli se Microsoftu tuto funkci podaří dotáhnout do konce, a těším se, až si to budu moci vyzkoušet. Dovedu si představit, že by mi pak na běžnou práci stačil jen telefon. Ani nemusí mít zvláště výkonný hardware nebo velkou kapacitu úložiště. Je možné mít vše přístupné z Cloudu a zmíněná aplikace vzdálené plochy žádný výkon nepotřebuje.

A co teprve nepříliš vzdálená budoucnost – Next Gen Continuum Concept. Holografický displej promítaný přímo z telefonu.