Spousta elektronických zařízení odchází těsně po vypršení záruční lhůty. Ještě to ale nemusí znamenat, že zařízení musí do šrotu. Občas stačí celkem jednoduchá a velmi levná oprava.

Proč naše dnešní elektronické hračky často odcházejí chvilku po vypršení zároční lhůty? Raději o tom nebudu moc spekulovat, jen krátce. Vše je samozřejmě o ceně a pokud si pořídím nějaké levné zařízení, můžu se spolehonut, že je vyrobené z méně kvalitních a levných komponent. Jejich životnost je značně omezena a dlouhá léta určitě sloužit nebudou. Za kvalitu se platí, ale také ne vždy znamená vysoká cena kvalitní komponenty. Co se skrývá „pod kapotou“ se ale bohužel při nákupu nepozná.

Jako názorný příklad může posloužit bezdrátový router Asus RT-N16. Ten se ve své době prodával za cenu kolem 2 tisíc korun. Nepatřil k nejlevnějším, ale nebylo to ani nic extra drahého. Záruka byla 3 roky a po tuto dobu obvykle fungovat vydržel. Měl ale jedno slabé místo. Jeden elektrolytický kondenzátor, který po určité době zcela jistě vypoví službu. Od routeru se obvykle vyžaduje nepřetržitý provoz a tak životnost toho inkriminovanéko kondenzátoru je právě něco kolem tří let. Ať už to byla chyba návrhu nebo záměrné použití méně kvalitních součástek, to se nedozvím a je to nakonec celkem jedno. Vtip je v tom, že nefunkčnost celého zařízení často způsobuje jedna malá, velmi levná komponenta, kterou lze navíc při troše umu snadno vyměnit. To je právě případ zmíněného routeru Asus.

Dva příklady za vše:

  • Monitor se po chvíli sám vypne nebo problikává a nebo nejde vůbec zapnout. Obvykle tato závada bývá způsobena vadným kondenzátorem ve zdroji monitoru.

  • Nestabilní chování stolního počítače, nahodilé pády systému nebo se počítač zapíná až na několikátý pokus. Zkuste se podívat dovnitř počítače jestli kondenzátory na základní desce nevypadají nějak podobně jako na fotce (nafouknuté kondenzátory).

Tip: Často odcházejí také externí napájecí zdroje. Jejich opravu ale raději nedoporučuji. Investice do nového zdroje není tak nákladná.

Zpěk k mé ukázce na Asus routeru RT-N16. Inkriminovaný kondenzátor je lehce nafouknutý, nedrží kapacitu, je nefunkční. Jen díky němu nefunguje celý router. Pořízení obyčejného elektrolytického kondenzátoru je investicí v řádu korun (kvalitního i desetikorun). Pokud jste trochu šikovní a máte doma pájku, výměnu zvládnete hravě (a pravděpodobně tento článek ani nebudete číst). Pokud ne, určitě je ve vašem okolí někdo, komu výměnu kondenzátoru můžete svěřit. V podstatě to není nic složitého a s trochou snahy, umu a investice pár korun bude vaše zařízení zase nějaký ten čas sloužit. Já na práci s pájkou moc šikovný nejsem, ale i tak jsem zmíněný kondenzátor zvládl vyměnit a router už mi pár dní zase spolehlivě funguje.

Tip: Rozhodně doporučuji měnit kondenzátor za stejný, se stejnými parametry. Pokud není jiná cesta, tak napětí může být vyšší, ale kapacita musí být stejná.

Než se nefunkční zařízení, ať už je to router, monitor či nějaká jiná komponenta počítače, definitivně vyhodí do šrotu, tak je dobré se zamyslet. Podívat se jestli nejsou v háji jen ty nešťastné kondenzátory a třeba ještě zařízení levně oživit.

A jeden tip na konec – bezdrátový router Asus RT-N16 získá úplně jinou dimenzi užití po instalaci alternativního firmware DD-WRT. Mrkněte se na Wiki.