Microsoft se snaží propagovat přechod na nové Windows 10, jak jen to jde. Tak se mnoha uživatelům Windows 7 a 8 objevila v systému aplikace, oznamující snadný přechod na Windows 10 zdarma. O co jde?

Nová aplikace upozorňující na možný upgrade na Windows 10 zadarmo se začíná objevovat v počítačích všech, co pravidelně stahují Windows Update. Nepovažuji tohle řešení moc optimální ze strany Microsoftu, je to až trochu násilné. Tak se začínají množit dotazy od klientů, jak to s tím upgradem je, proč mají další ikonku v tray a co s tím? Budu se snažit všechny dotazy zodpovědět.

Nepřehlédněte, pokud chcete aktualizaci na Windows 10 definitivně zakázat!

Aplikace pro získání upgrade Windows 10 se nainstaluje automaticky, pokud to umožňuje vaše nastavení Windows Update (automatická instalace doporučených aktualizací). Je to aktualizace označená jako KB3035583. Po instalaci se zobrazí informační okno a ikonka v pravém dolním rohu na liště (system tray).

Aplikace zkontroluje, zda-li je váš počítač připraven k upgradu na Windows 10 (nekompatibilní hardware, software, ovladače).

Aplikace trochu zmateně informuje o tom, že je možné si upgrade „rezervovat“. Je to opravdu trochu matoucí, protože Windows 10 nebude uveden v žádném omezeném množství. Je to spíše o tom, že máte čas vyřešit případnou nekompatibilitu vašeho PC nebo tabletu a být včas připraven na nová Windows 10. Po uvedení Windows 10 budete informováni přes notifikační aplikaci či email.

Pokud nechcete být dále informováni o možném přechodu na Windows 10, můžete si „rezervaci“ v aplikaci zrušit. Neznamená to však, že by ikonka z tray nadobro zmizela. Je ale možné ji skrýt.

Lepší ovšem bude zmíněnou aktualizaci (KB3035583) úplně odinstalovat a skrýt ji, aby se nenainstalovala automaticky v budoucnu. Odinstalováním této aktualizace neztrácíte právo upgrade na Windows 10 zdarma během prvního roku od vydání.

S přípravou systému pro přechod na nový operační systém souvisejí také tyto aktualizace – pro Windows 7: KB2952664, KB3021917 a pro Windows 8: KB2976978. Pokud upgrade neplánujete, můžete je odinstalovat. Další info zde.

Času na přechod k Windows 10 je dost a neuvážená instalace hned v den vydání nových Windows 10 může nadělat hodně starostí. Nejen vám, uživatelům, ale i vašim adminům. Při upgrade na Windows 10 se pravděpodobně stane, že velká část aplikací nainstalovaných ve stávajícím systému se odinstaluje a nepřenese se spousty nastavení (přečtěte si důležité poznámky k upgrade). Nebudete pak moci pracovat, jak jste zvyklí a budete volat podporu. Proto se prosím nejdříve poraďte se svým správcem (tento tip se týká převážně uživatelů domácích a uživatelů v malých podnikových sítích bez centrální správy).

V podnikových sítích s doménou a centrální správou aktualizací přes WSUS bývají doporučené aktualizace instalovány ručně a pro jistotu doporučuji aktualizaci KB3035583 rovnou zakázat. Aby nedošlo k nainstalování omylem a zmatení velké části uživatelů…

Dovolím si to ještě krátce zhodnotit – firemní uživatelé, tedy alepoň ti, co já mám na starosti, spokojeně využívají Windows 7 a pravděpodobně ještě roky budou. Windows 8.1 se, alespoň u mě, ve firemním prostředí příliš neuchytil. Nicméně to neznamená, že bych byl proti němu nějak zaujatý. Windows 8.1 je zatím nejlepším operačním systémem pro PC od Microsoftu. Nové Windows 10 ale zatím vypadají jako velmi nadějná náhrada za starší Windows 7 a to právě i pro firemní prostředí.