K úplně základnímu zabezpečením počítače patří použití hesla při přihlášení. Zvláště u domácích počítačů tohle bývá podceňováno a často heslem nebývají chráněny, protože zadávání hesla obtěžuje a zdržuje. Velká chyba!

Proč velká chyba? Nikdy nevíte, kdo se k počítači dostane, komu se dostane do ruky váš notebook nebo tablet. Obvykle ve svém profilu můžete mít citlivá data. Například údaje od internetového bankovnictví, uložená hesla v internetovém prohlížeči, přístupy ke cloudovým úložištím a podobně.

Čistě hypoteticky – pokud nemáte heslo do vašeho profilu ve Windows, tak je možné, že bezpečnost příliš neřešíte a vaše domácí WiFi síť také nemusí být dobře zabezpečena. Kdyby případný utočník získal přístup do vaší sítě, je už pak jen krůček od toho, aby převzal kontrolu na vaším systémem.

Při využívání online účtu pro přihlašování do Windows 8.1 je heslo vyžadováno. Zadávání dlouhého hesla při každém přihlašování může být opravdu celkem obtěžující, ale ve Windows 8.1 si to lze trochu usnadnit. Aniž by se nějak výrazně snížilo zabezpečení. První variantou je použít pro přihlášení gesta na přihlašovacím obrázku. Týká se hlavně zařízení s dotykovou obrazovkou. Jde to sice i myškou, ale není to příliš pohodlné a nedává to smysl, když je k dispozici klávesnice. Druhou variantou, o kterou mi v článku jde předeším, je použití PIN kódu. Použití PIN kódu značně usnadní a zrychlí přihlášení do profilu. Pro zachování bezpečnosti při přihlašování jde zadat chybně PIN jen 4x. Pak je možné přihlásit se jen přes heslo. Bohužel systém neupozorní při vytváření PIN kódu na obvyklé kombinace a posloupnosti a přijme v pohodě třeba čtyři nuly. Tak na to pozor.

 

Postup vytvoření pin kódu ve Windows 8.1 Update:

Přejít do nastavení počítače (Win+C > Nastavení > Změnit nastavení počítače). Dále do nastavení účtů (Účty > Možnosti přihlášení). Pokud ještě nemáte heslo, vytvořte ho. Pak je možné přejít k vytvoření PIN kódu. Obrázky napoví.

Třetí možností je přihlášení pomocí otisku prstů. Týká se notebooků, které mají čtečku otisků prstů. Je to ten nejpohodlnější a nejrychlejší způsob přihlášení. Zvláštní kategorií jsou firemní počítače, u těch bývá zpravidla přihlášení řízeno doménovou politikou a uživatel do toho kecat nemůže (teda pokud to není šéf).

Pokud se vaše zařízení dostane do nepravých rukou, tak pravděpodobně jen heslo nezabrání tomu, aby se útočník dostal k vašim datům. Záleži na šikovnosti a znalostech, ale vždycky se musí počítat s tím nejhorším. Obrana proti tomu je – šifrovat disk. Ale o tom až někdy příště.

Přihlašování pomocí PIN kódu využívám hlavně na tabletu s Windows 8.1, kde je to mnohem rychlejší než zadávání celého hesla bez klávesnice. Také na domácím stolním počítači. Když od něj odcházím, musím ho pokaždé zamykat. Aby mi tam nedělal neplechu můj malý syn. Mimochodem proti němu jsem už dělal jedno opatření – aby mi nemohl vypnout zamknuté nebo odhlášené PC.

Připravované Windows 10 (se spojením s příslušným HW) budou mít lepší vychytávku, jak se přihlásit – jmenuje se to Windows Hello a bude stačit, aby vás počítač například „zahlédl“. Ověřil si tím identitu a přihlásil Vás.