Windows 10 jsou prima, nevím čeho se lidi bojí, že nechtějí zdarma aktualizovat. Šmírování? Haha. Používají internet, mobilní telefon a bojí se šmírování ve Windows 10. Vtipné. Teď vážně, pokud Windows 10 nechcete, zakažte aktualizaci.

Microsoft nyní nabízí na starších systémech Windows 10 jako doporučenou aktualizaci. Znamená to, že pokud máte v systému nastavené instalovaní automatických aktualizací, včetně těch doporučených, stáhne se instalační balíček Windows 10 do počítače. Samovolně se ale Windows 10 nenainstalují, je potřeba s instalací souhlasit.

Četl jsem spousty článků, které u nás na internetu vyšly a informovaly o této změně. Většina píše správně – že s instalací musí uživatel souhlasit, instalace neproběhne automaticky. Ale titulky jako třeba – Microsoft začal automaticky instalovat Windows 10… nepatří úplně k těm nejpovedenějším. Pak lidi podléhají panice a zakazují aktualizace Windows. Což je to nejhorší, co mohou udělat. Pročetl jsem i nějaké diskuze a uživatelé starších Windows opravdu brečí, že mají možnost přejít na aktuální verzi Windows zdarma. Nebo dokonce za to chtějí Microsoft žalovat. Ptám se sám sebe, proč vlastně Windows používají? Mají přeci tolik jiných možností.

Už je to hodně dlouho, co jsem psal o notifikaci pro upgrade na Windows 10 a chce to trochu aktualizovat postup, jak notifikaci a aktualizaci na Windows 10 zrušit. Takže jestli nechcete z nějakého vážného důvodu své letité Windows 7 nebo spolehlivé Windows 8.1 aktualizovat na Windows 10, je velmi snadné to zakázat. Není k tomu třeba zakazovat aktualizace ani žádná aplikace třetí strany. Existuje k tomu dokonce oficiální postup na webu Microsoftu – KB3080351.

Jde to i jinak, znáte Never10?

Ve zkratce je to následující postup

Dvě možnosti zakázaní aktualizace Windows 10 přes Windows Update:

Pomocí zásad skupin – vyhledejte a spusťte Upravit zásady skupin. Cesta je Konfigurace počítače > Šablony pro správu > Součásti systému Windows > Windows Update > otevřít Vypnout aktualizaci na poslední verzi Windows pomocí Windows Update (Turn off the upgrade to the latest version of Windows through Windows Update) a dát Povolit (Enable).

Pomocí úpravy registru – Podklíč: HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate, Hodnota DWORD: DisableOSUpgrade = 1 (pokud jste zakázali aktualizaci přes zásady skupin, již tento klíč v registru budete mít)

Zrušení notifikace pro aktualizaci na Windows 10:

Pomocí úpravy registru – Podklíč: HKLM\Software\Policies\Microsoft\Windows\Gwx, Hodnota DWORD: DisableGwx = 1

Když by se nechtělo klikat vše ručně, stáhněte si připravený soubor registru, který udělá práci za vás: DisableOSUpgrade.zip

Nezapoměňte, že veškeré změny v registru se načtou až po restartu systému.