Před pár lety jsme začali používat slovo „selfie“ k popisu fotografií, na nichž vyfotíme sami sebe. Zdánlivě odnikud se časem vynořilo zařízení, které přivádí náš narcisismus na ještě vyšší level: selfie tyč.

Stalo se to téměř přes noc, selfie tyče začaly okupovat svět a objevují se všude kolem nás. Někteří je považují za nadmíru užitečnou pomůcku, jiní na ně mají zlost. Někde je dokonce zakazují. Nicméně jedno je jisté. Selfie tyč není až tak novým vynálezem, jak byste očekávali. Dřív jsme pro ni jen neměli pochopení.

Poprvé už v 80. letech 20. století

Selfie tyče existovaly ještě dávno před tím, než se tento pojem vůbec objevil. Tehdy se jim říkalo „prodlužovací tyče“ a moc se neujaly. Myšlenka byla v roce 1983 dokonce patentovaná, avšak lidé byli z používání takového zařízení v rozpacích. Nechtěli fotit sami sebe.

Podobně neúspěšný pokus se objevil v roce 2004. Jednoho výletníka už nebavilo pořád někoho prosit, ať vyfotí jeho rodinu, a tak vymyslel teleskopickou tyč. Dnešní selfie tyči byla už dost podobná, jenže tehdy ještě neexistovaly smartphony.

Pravá selfie tyč přišla až v roce 2014 a společně s Taylor Swift a Snapchatem se stala hitem. Od té doby vídáme tyče všude kolem nás, přestože například v Disneylandu jsou zakázané. Ovšem například na dovolené je to jedna z nejužitečnějších věcí, které si můžete přibalit. Jak jinak byste se chtěli zvěčnit u překrásných památek a západů slunce u moře? Tak dlouhou ruku, aby bylo na fotce vidět i naše okolí, většina z nás prostě nemá.

Záležitost několika stovek korun

Rozšířenosti selfie tyčí jistě nahrává i fakt, že jsou cenově dostupné. Například v bohatém sortimentu společnosti JHMobil, která garantuje nejnižší ceny na trhu, najdete i kousky za cenu do stovky. JHmobil.cz prodává příslušenství a náhradní díly pro telefony značek Apple, Blackberry, HTC, Huawei, LG, Nokia, Sony, SonyEricsson a Samsung a pro všechny tyto značky zde pořídíte i selfie tyč. Drtivou většinu tyčí lze použít k libovolnému telefonu.

Pokud si svou selfie tyč chcete pořídit i vy, dbejte na rady e-shopu JHMobil. Barvu zvažujte až naposled, zaměřte se zejména na materiál a funkčnost.