Můj syn Jonáš dnes dostal k svátku Lego. Na tom by nebylo nic neobvyklého. Jenže jakmile jsem viděl tu krabici, přišlo mi na ní něco zvláštního. Jako by nebyla z naší doby. Moje domněnka se později dokonale potvrdila.

Když jsem byl malý kluk, s Legem jsem si hodně hrával. Tenkrát to bylo docela nedostatkové zboží a tak jsem byl za ty kostičky velmi rád. Pro představu, teď je mi 34 let. Pamatuji si, že jsme s bráchou měli mimo jiné i Lego ze série Basic. Takové jednodušší, ale šlo z toho postavit hodně věcí. Znáte to – hračky, se kterými si hrajete jako děti, se vám jaksi vepíší do paměti. Tak moc, že když i po 25 letech tu věc znovu spatříte, bezpečně ji poznáte. Navíc s takovým tím blaženým pocitem známosti.

Krabička Lega, co Jonáš dostal byl přesně ten případ. Za mala jsme neměli přesně tento typ, ale velice podobný ze stejné série. Zkrátka ten starý styl Lega, který znám z dětství. Byl jsem z toho možná nadšen více než Jonáš. Takové Lego se prostě už dávno nedělá.

Ale to nejlepší – ta krabice nebyla nikdy rozbalena. Lego bylo vyrobeno nejdříve v roce 1988 a opravdu se do krabičky nikdy nikdo nepodíval. Všechny kostičky byly zalisované v pytlíčkách a úhledně srovnané v krabičce. Krása. Říkám si pro sebe, sběratelská hodnota maximální! Nikdy neotevřená krabice! Téměř 30 let stará. Jak se tak pomalu vracím do reality, všimnu si, jak mě Jonáš netrpělivě pozoruje a čeká až krabici otevřu. Až otevřu všechny pytlíčky, vysypeme kostičky a začneme stavět auto, odtahovací auto a opravnu… Chápejte, otevřít něco po 30 letech! Něco, co už možná na světě nikde v takto neporušeném stavu neexistuje! Ani jsem to nestačil vyfotit a krabici otevřel. Šlo přeci o mého syna, o jeho radost.

Představte si, že to Lego i po tolika letech vypadá jako nové. Jako kdyby se právě přineslo z obchodu nebo sjelo z výrobní linky. Stálost kostiček Lega je opravdu neuvěřitelná. Poctivý plast no, který se ale v podstatě nedá recyklovat. Proto Lego hledá nové materiály, které by byly šetrnější k životnímu prostředí. Otázka je, jestli Lego z nových materiálů bude po 30 letech vypadat také jako to, co Jonáš dostal. Dokonce ani ty gumové pneu pro auta nenesou žádnou známku času. Byly zalisovány v plastu.

Dobové prospekty také nemají chybu, zvláště ty k Legu Technic. Po kterém jsem ve své době toužil a nikdy ho nakonec neměl. Zase jsem ale měl Mercur. Přidávám ještě pár fotek.