Posílání screenshotů, tedy snímků obrazovky, je nedílnou součástí práce s počítačem. Je několik různých postupů jak snímek obrazovky pořídit a odeslat. Jedním z těch běžně používaných a také nejhorším způsobem, je snímek obrazovky vložený do aplikace Word.

Pokud si posíláte snímky obrazovky s přáteli, kolegy, atd., tak mi je nakonec úplně jedno, jakým způsobem to provedete. Posílejte si je třeba přes Excel. Ale pokud děláte snímek obrazovky například pro technickou podporu, nikdy neposílejte snímek obrazovky vložený do Wordu, Excelu nebo jiné aplikace. Je to naprosto zbytečný krok navíc a ještě budete vypadat, že u PC sedíte prvně. Když je snímek obrazovky vložen do jakékoli jiné aplikace, dost špatně se s ním manipuluje a pokud soubor odesíláte emailem, může být i zbytečně velký.

Snímek obrazovky do aplikace Word je prováděm nejčastěji tímto způsobem – na klávesnici stisknut Print Screen > Otevřen Word > Nový dokument > CTRL+V > Uložit soubor > Přidat soubor jako přílohu k e-mailu a následně odeslat. Navíc pokud děláte snímek přes klávesu Print Screen, děláte snímek celé obrazovky a často posíláte i další informace, které druhá strana vědět nepotřebuje. Stačí udělat obrázek například jen ze samotné chybové hlášky.

Netrapte své ajťáky a jděte na to chytřeji.

K tomu naprosto perfektně poslouží nástroj Výstřižky. Myslím, že je součástí Windows už od dob Windows Vista. Již takovou dobu a přesto stále velmi často dostávám snímky obrazovky ve Wordu. Najděte si nástroj Výstřižky ve svém systému a vyzkoušejte, jak funguje. Proti klávese Print Screen máte řadu možností navíc – výstřižek celé obrazovky, aktivního okna, obdélníkový výstřižek nebo výstřižek volného tvaru. Ve Windows 10 máte navíc možnost vytvoření snímku obrazovky o pár vteřin odložit, velmi často se to hodí.

Když takový snímek obrazovky máte hotový, můžete ho rovnou vložit do e-mailové zprávy. Pomocí klávesové zkratky CRTL+V, protože se automaticky ukládá do schránky. Případně odeslat jako přílohu e-mailu přímo z menu nástroje Výstřižky. Snímek lze před odesláním doplnit o poznámky pomocí pera nebo zvýrazňovače. Jednoduché že?

Pokud používáte Outlook, je ještě jedna jednoduchá cesta, jak pořídit snímek obrazovky nebo snímek výřezu obrazovky. Jde to rovnou z okna rozepsané zprávy. Díky za tip @Voltcz. Mimochodem, tuto funkci má i zmiňovaný Word.

Udělejte dobrou věc, již nikdy neposílejte snímky obrazovky vložené do nějaké aplikace. Posílejte je chytře a jednoduše přes Výstřižky!

Jak používat nástroj Výstřižky podle Microsoftu – Použití nástroje Výstřižky k zachytávání snímků obrazovky

Existuje spoustu jiných šikovných nástrojů pro zachytávání snímků obrazovky. V komentářích můžete uvést nějaké tipy, jak to řešíte vy.