Spolehlivost aplikací ze Store ve Windows 10 není úplně bezvadná. Stav se sice po mnoha aktualizacích již zlepšil, ale i tak se občas stane, že některá z aplikací odmítá fungovat. Když se to navíc týká přímo aplikace Windows Store, je to celkem vážný problém.

Proč předinstalované aplikace ve Windows 10 nevynikají extra velkou spolehlivostí, to vám já povědět neumím. Řešil jsem zrovna ten problém, kdy se Windows Store přestal spouštět. Poslední aktualizace samotného Store z nějakého důvodu neproběhla jak měla. Po internetu se válí celá řada postupů jak Store opět zprovoznit. Ovšem nefungují za všech okolností. Prozkoumal jsem ten problém podrobněji a snad našel pár postupů, které by měly pomoci vždy. 

Postup

Nejjednodušší je začít s resetem Store – spustit WSReset.exe. Když to nezabere, jedeme dál přes PowerShell, jak jinak taky že. Taková běžná rada je opravit (znova registrovat) všechny předinstalované aplikace ve Windows 10, včetně Store. Je na to jeden řádek v PowerShellu:

Get-AppXPackage | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register „$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml“}

Pokud tohle nevyjde, pokračujeme dále. Nejdříve je potřeba zjistit, jaká je verze a cesta ke Store. Otevřít PowerShell jako správce a zadat Get-AppxPackage -AllUsers Microsoft.WindowsStore. Vypíšou se podrobnosti o aplikaci a nás zajímá cesta a název balíčku.

Název bude něco takového: Microsoft.WindowsStore_2015.25.24.0_x64__8wekyb3d8bbwe nebo Microsoft.WindowsStore_2015.8.25.0_x86__8wekyb3d8bbwe.

Dalším krokem je odebrání stávající instalace Store a jeho opětovná instalace z balíčku, který zůstává na disku. Pomůže k tomu připravený skript. Jen musíte do skriptu (W10-Appx.ps1) zadat správnou cestu k balíčku a jeho název. Skript spouštějte z přiloženého *.bat, ten spustí PowerShell s pověřením admina a povolí spouštění skriptů.

Stažení skriptu: W10-Store.zip

Pokud vše proběhne správně, opětovně se nainstaluje Store a tak možná i půjde spouštět. Store může být v angličtině, nelekat se, po jeho aktualizaci bude zase v češtině. Možná při běhu skriptu vyskočí chyba při registraci aplikace (0x80073CF6), pomůže restart a opětovné spuštění skriptu. Při dalších problémech lze otevřít log pomocí: Get-Appxlog | Out-GridView a pokusit se najít příčinu.

Dejte mi vědět v komentářích, zda vám nějaký postup zafungoval, pomohl a co naopak nepomohlo.