Je to již čtvrtá generace tabletů řady miix a třetí, co testuji (ta první mě minula). Revoluci nečekejte, ale jistý posun či evoluce tu rozhodně je. Mohu napsat, že řada miix dospěla? Hm, možná.

Lenovo ustoupilo od přehledného značení zařízení řady miix číslovkou a další generace je značena jako miix 300 (podle starého značení by to byl miix 4 10″). Připadá mi, že to není až tak dlouho, co jsem testoval předchozí model Miix 3 10″. No, čas letí a je pochopitelné, že v druhé polovině roku 2015 Lenovo pospíchalo s vydáním dalšího modelu řady Miix, aby v kategorii levných 10″ tabletů s klávesnící mělo svého zástupce s Windows 10.

Tablet Lenovo Miix 300 mě na první pohled hodně zaujal. Samotný tablet vzhledem a zpracováním nepůsobí vůbec jako levné zařízení. Pevný rámeček, tablet se nekroutí a je z příjemného materiálu. Klávesnice také vypadá dobře, ale práce s ní mi úplně nevyhovuje. Klávesy jsou velmi mělké, dělám hodně nechtěných stisknutí. Při delší práci by si na to nejspíš člověk zvykl. Co je naopak super, je připojování tabletu ke klávesnicí – jde to velmi snadno a zlehka. Stejně tak odpojení po stisku uvolňovacího tlačítka.

Na druhý pohled, když je tablet s připojenou klávesnicí zavřený. Jako notebook. Je to pěkný cvalík, tloušťka klávesnice je téměř stejná jako tloušťka tabletu. U předchozí generace Miix 3 10″ byla klávesnice tenká, ale zase bylo nepohodlné dokování pomocí pouzdra. Tablet s klávesnicí je relativně těžký (asi 1,2Kg) – částečně je to dáno tím, že klávesnice v sobě musí mít závaží. Jinak by se tablet v klávesnici převažoval. Opět rozdíl proti předchozí generaci, kdy pouzdro tabletu mělo opěrku. Pohodlněji se mi používá provedení toto provedení s Miix 300.

Nebude vůbec žádným překvapením, že tablet Miix 300 pohání léty prověřený a stále pro běžný provoz dostačující Intel Atom v platformě Bay Trail. Protože jsem testoval již řadu zařízení s tímto hardware, nebudu tentokrát rozepisovat ani testovat výkon, stačí když si trochu počtete v předchozích článcích, kde figuruje Intel Atom. Až do tohoto segmentu levných Windows tabletů přijde něco opravdu nového, tak to řádně otestuji.

Stále platí, že při 100% zátěži bude tablet docela hřát. Jak již víme, platforma Bay Trail-CR prostě topí. Na ruce je to ale znatelně příjemnější, než u předchozího modelu. Tedy nepálí, jen hřeje. Na plný výkon ho ale bude trápit málokdo, tento tablet je už ze své podstaty určen pro nenáročnou práci.

Technická specifikace:

Platforma: Bay Trail-CR
CPU: Intel Atom Z3735F 1.33GHz, turbo 1.83 GHz, 2 MB L2 Cache
Operační paměť: 2GB DDR3-1333
Integrovaná VGA: Intel HD Gen 7 (Ivy Bridge GPU architektura)
Úložiště: Samsung CGND3R 64GB
Displej: 10,1″ 1280×800 IPS, dotykový (5 bodů), lesklý
Komunikace: Bluetooth 4.0, WiFi 802.11 bgn
Zvuk: Stereo reproduktory
Kamera: Přední webkamera 2MPx, zadní webkamera 5MPx
Porty: micro USB 2.0, micro SD Slot, micro HDMI, sdružený audio konektor (2x USB 2.0 v klávesnici)
Operační systém: Microsoft Windows 10 Home

Podrobněji na stránkách Lenova.

Když jsem u toho srovnávání, tak nejlepší displej celé série Miix měla řada druhá. Když dám vedle sebe Miix 2, co mám doma a tento tablet, tak prostě dvojka vede. V podání barev a možností nastavit o řádný kus vyšší jas. Nechci tím říct, že je displej špatný, je prostě jen dobrý a odpovídá ceně, za kterou se tablet dá pořídit. Rozlišení šlo také dolů. Už to není 1920×1200, ale jen 1280×800. Nelze očekávat, že za tuto cenu bude displej tabletu nějak zvlášť chráněn proti poškrábání. Ten kdo ho testoval přede mnou, zřejmě zkoušel tablet šoupat po zemi a přes kamínky. Displejem dolů samozřejmě a tak je značně poškrábaný. Určitě to nebyl záměr, stane se. Alespoň se ví, co vydrží.

Co mě tak trochu zaráží, je změna nabíjení. Již to není přes micro USB port, ale přes specifický konektor pro nabíjení. Takže když si zapomenete kabel pro nabíjení, nemůžete použít nějaký jiný, univerzální, to je škoda. Trochu jsem potrápil baterii – při maximálním zatížení a jasu displeje vydržel pracovat „jen“ 3,5 hodiny. Při minimálním jasu a zatížení vydržel krásných 13 hodin. Pro běžnou práci mi vychází výdrž baterie přibližně na 7-9 hodin. To je velmi slušné. Samozřejmě se musí počítat s tím, že i jen mírné zvýšení jasu displeje znamená rapidní zkrácení výdrže baterie. Výdrž baterie jsem testoval s připojenou klávesnicí, odběr klávesnice bude celkem zanedbatelný. Ale to nabíjení – prázdná baterie se do plné kapacity může nabíjet až 3,5 hodiny.

A co pohání tento tablet? Přeci Windows 10, ty už za sebou mají zásadní podzimní aktualizaci = opravené chyby a pár nových funkcí. Není třeba se dál rozepisovat o Windows 10, na daném hardware fungují stejně rychle (a rychleji) jako předchozí Windows 8.1.

Ačkoliv jsem asi moc chvály v předchozích řádcích nenapsal, tak stejně musím tablet Lenovo Miix 300 pochválit a s čistým svědomím jeho koupi mohu doporučit. Za cenu lehce pod 7 tisíc korun dostanete dobře vypadající a kvalitně zpracovaný kousek hardware. Pro nenáročnou práci a pro takové to domácí surfování je to prima hračka. Díky klávesnici ho využijete prakticky jako malý notebook. Jen nezapomínat, když se po něm bude chtít něco víc (třeba stříhání videa), dost se zapotí a vy si počkáte. Opravdu jen pro nenáročnou práci, hry, zábavu a s Windows 10 to bude dobrý společník.

Ještě dodám, že ty nové tanky na něm fungují parádně (WoT Blitz).