Microsoft pro svá Windows 10 zcela přepracoval fungovaní aktualizací systému. Běžnému uživateli zakázal jakkoli zasahovat do nastavení Windows Update. Veškeré aktualizace jsou instalovány automaticky a uživatel má možnost jen naplánovat restart systému.

Konečně! Všechna Windows 10 aktuální, každý měsíc záplatovaná, opravovaná! Navíc jsou aktualizace kumulativní, tedy každý měsíc vychází jen jeden aktualizační balíček obsahující všechny opravy. Aktualizace jsou na počítačích s rychlým diskem i relativně rychle nainstalovány (pokud ještě nemáte SSD, je čas upgradovat). Vše co kdy trápilo uživatele Windows 7/8 s extra velkou porcí aktualizací každý měsíc, je ve Windows 10 vyřešeno.

Teď záleží, kdo tento článek čte, protože věřte tomu nebo ne, aktualizace operačního systému je to nejdůležitější co vás, uživatele chrání před zlým online světem. Možná překvapení, ale antivir není to nejdůležitější. Samozřejmě je dobré ho mít, ale v tomto žebříčku je na druhém místě, jen malinkatý kousek před vaším rozumem (nejdřív přemýšlím, pak klikám).

No a i přesto se najdou uživatelé chytrolíni, kteří vypínají Windows Update hned potom, co Windows nainstalují. Stačí nakouknout do pár internetových diskusí na toto téma a vždy se tam najde pár odborníků, kteří tvrdí, že svět bez aktualizovaných Windows Update je prostě lepší. Prosím nedělejte to, je to blbost.

Pak je tady ještě jedna kategorie uživatelů, kteří vědí, co dělají. Nechtějí Windows Update zcela vypínat, ale chtějí ho mít pod kontrolou. Microsoft jim to standartní cestou ve Windows 10 znemožnil, a proto vznikl krásný malý nástroj, se kterým si s Windows Update opět porozumí.

Windows Update MiniTool můžete stáhnout z majorgeeks.com nebo z mého OneDrive.

WUMT umožňuje to, co běžným uživatelům Microsoft vzal – možnost zvolit jakým způsobem má Windows Update fungovat (zakázat, jen stahovat, jen upozornit, plánovat). Pokud je nějaká aktualizace problémová, zvláště u aktualizací ovladačů se to může stát a stává, je možnost ji jednoduše skrýt nebo odinstalovat. Ten nástroj je tak extrémně jednoduchý a funkční, až se mi ani nechce věřit. Prostě paráda. Další informace můžete dohledat na ru-board.com.

Za tip děkuju @KamilZm.