V podstatě plnohodnotný počítač s Linuxem si lze během několika kliknutí zprovoznit na síťovém úložišti Qnap. Proč ne, dnešní síťová úložiště mohou sloužit k mnoha dalším účelům než jen pro obyčejné skladování dat.

Je to již nějaký ten pátek, co mám k dispozici na testování síťové úložiště QNAP TS-451+. Je to stále aktuální prodávající se model. Díky propojení s TV, pomocí HDMI výstupu, jsem Qnap využíval jako multimediální centrum. Umožňuje to funkce HD Station a řada aplikací pro multimédia jako je například Kodi. Nicméně ne vše pod HD Station funguje dokonale. Některá videa z Netflixu nebo Youtube zřejmě postrádají hardwarovou akceleraci. Jednoduše řečeno – nefungují tak plynule, jak by měla. Podotýkám, že Netflix, Youtube a další podobné záležitosti jsem na HD Station pouštěl přes prohlížeč Chrome.

Před časem se pro tento model NAS objevila možnost Linux Station. Funkce, která udělá z NASky plnohodnotný linuxový počítač. Zkusil jsem a zmíněné problémy s kvalitou obrazu jsou pryč. Jelikož je to plnohodnotný Linux (Ubuntu), tak si jej lze přizpůsobit podle potřeb a využívat libovolné aplikace. Některé věci jsou již připravené od Qnapu. Například Kodi nebo přístup do sdílených složek Qnapu.

Z technického hlediska běží Linux jako kontejnerová aplikace, sdílí tedy jádro a další věcí se systémem QTS v Qnapu. Provázané jsou uživatelské účty, sdílené složky a další nastavení z QTS. Aktuálně je na výběr Ubuntu 14.04, Ubundu 16.04 a čínská verze Ubuntu Kylin 16.04. Připravuje se podpora distribucí Fedora a Debian.

Instalace je jednoduchá. V AppCenter si najdete Linux Station a nainstalujete. Pokud již nemáte nainstalovanou Container Station, tak se nejdříve automaticky nainstaluje ta. V samotném QTS lze instalovanému Ubuntu nastavit rozlišení zobrazení, zvukový výstup a nastavení sítě. Systém je z tohoto místa možné restartovat, zakázat nebo vrátit do výchozího nastavení.

Nemáte-li s Linuxem žádnou nebo jen minimální zkušenost, tak Linux Station doporučuji alespoň vyzkoušet. Možná se budete divit, jak snadno a dobře vše funguje.

Informace o Linux Station na webu Qnapu: www.qnap.com/solution/linux-station/cz/

Provoz Linux Station vyžaduje minimálně 4GB operační paměti. Podporovány jsou následující modely: Řady TS-x51, TS-x51A, TS-x53, TS-x53A TS-x70, TS-x79, TVS-x71, TVS-ECx80 a TVS-x82.