Yoga Book je bezesporu velmi zajímavé a moc pěkné zařízení. Patří do kategorie zařízení 2v1, tedy tablet s klávesnicí. V tomto případě s klávesnicí jen v uvozovkách. Ta je v podstatě jen virtuální a vyvoláte ji, jen když je potřeba.

Na otestování Yoga Booku jsem neměl dostatek času (mám zrovna hodně té pravé ajťácké práce), tak jsem sepsal jen pár řádků. Shrnu to nejdůležitější – jak se s Yoga Bookem a jeho „klávesnicí“ pracuje?

Popravdě, když Yoga Book poprvé otevřete, je to zvláštní pohled na plochu bez kláves. Aktivování klávesnice mu pak dodává velmi zajímavý sci-fi vzhled. Kochal jsem se jen do té doby, než jsem měl na té klávesnici něco napsat. Klávesnice může mít při stisku „kláves“ odezvu zvukovou nebo vibrovat. Co naplat, přesnost a rychlost psaní to nezlepší. Používá se spíše jako dotyková klávesnice na displeji, jednoduše tam není ta hmatová odezva reálných kláves a není kde se prsty fixovat. Na delší psaní to není, jen tak na rychlé vyťukání pár slov. Kdo bude Yoga Book využívat reálně jako notebook, bude trpět.

Primárně je Yoga Book určen pro použití se stylusovým perem, které je součástí balení. S ním už velká plocha dává smysl. Kdo chce kreslit a nechce investovat balík do nějakého profi zařízení, může si s Yoga Bookem rozumět. Další využití je ruční psaní poznámek současně na papír a digitálně například do OneNote. Tento nápad se mi velmi zamlouvá – uchytíte si na dotykovou podložku blok, který drží přesně díky magnetům. A můžete psát pomocí pera, které tedy nejdříve musíte naplnit inkoustem. Poznámky píšete tedy zároveň na papír a rovnou do OneNote. Speciální papír lze dokoupit a jeden list vychází cca na 4 koruny (Yoga Book Pad Paper). Já rukou nepíši, ale pro spoustu lidí to může být moc fajn.

Ohledně výkonu se není třeba rozepisovat, na takovéto zařízení je Intel Atom x5 úplně optimální a při běžné práci nebude brzdit a zároveň vám hned nevysaje energii z baterie. Kompletní technickou specifikaci mají na stránkách kupodivu docela podrobně popsanou, tak se jukněte tam – Yoga Book technická specifikace.

Když si s Yoga Bookem hrajete a chvilku používáte (tedy mimo psaní na klávesnici) je to velmi příjemné zařízení. Dobře vypadá – je tenký a kvalitně zpracovaný. Kdybych si psal poznámky rukou, rád bych ho sebou nosil na porady, schůzky a používal ho. Ještě takový malý poznatek – když je zavřený, drží ho magnety a jde docela špatně otevřít. Jaksi není za co chytit a párkrát mi málem vypadl z ruky. Možná že je to jen mýma rukama. Počítejte s tím, že za Yoga Book s Windows zaplatíte něco málo přes 15 tisíc s DPH.

Odkaz na web výrobce: shop.lenovo.com/cz/cs/tablets/lenovo/yoga/yoga-book-win/