Volks-Tablet, takto nazývá svůj produkt německý výrobce počítačové techniky TrekStor. Lidový tablet, za lidovou cenu. To je 11,6″ palcový tablet s klávesnicí. Dostanete ho za necelých 6 tisíc korun. Trochu jsem SurfTab prověřil.

TrekStor SurfTab twin 11,6"

Při pohledu na hardwarovou konfiguraci je TrekStor Surftab relativně obyčejné zařízení. Jede na platformě Cherry Trail, která vychází z letité Silvermont microarchitectury. Předchůdcem je dobře známý Bay Trail. Zařízení s touto starší platformou jsou dokonce stále v prodeji. Já sám mám na takové to obyčejné domácí čtení internetu v provozu ještě staré Lenovo Miix 2 8″ (s Windows 10) a stačí to. Mělo by platit, že SurfTab v této konfiguraci bude parádní, bude fungovat skvěle a v podstatě nahradí notebook. No, ne tak docela..

TrekStor SurfTab twin 11,6"

SurfTab, který mám k dispozici pracuje s 2GB operační paměti a interní úložiště má kapacitu 32GB. Srdce, tedy procesor zařízení, je Intel Atom x5-Z8350. Výkon se od původních Atomů řady Z37xx moc neliší. Tabulkově je na tom samozřejmě novější čip o kousek lépe, ale reálně jsou odezvy systému velmi pomalé. Při práci s mým starým Miix 2 a novým SurfTabem téměř nepoznám rozdíl v rychlosti. Navíc 2GB operační paměti je málo, zoufale málo a interní úložiště rozhodně rychlost na rozdávání také nemá.

Ta hlavní výhoda novější platformy by měla být ve spotřebě – tedy provozu na baterii. Výsledek ale vzhledem ke kapacitě baterie (8500 mAh) není nijak oslnivý. Při velmi nenáročné práci a s 20 % podsvícením displeje pracuje tablet na baterii něco mezi 7 – 8 hodinami. Pokud se po něm budou chtít náročnější operace, vybije se o něco rychleji. Ještě počítejte s tím, že nabíjení baterie přes microUSB zabere opravdu hodně času. Nabíjení při zapnutém tabletu může trvat až 11 hodin.

SurfTab včetně klávesnice má hmotnost 1,4 Kg. To je na tak malé zařízení docela hodně. Mnoho dělá samotná klávesnice, je to logické, protože jinak by se zadokovaný tablet převažoval. Uchycení tabletu v klávesnici je díky magnetům snadné a přesné. Jen je tam výrazná vůle. Proti zpracování samotného těla tabletu nemám výhrady, působí kvalitně a pevně. Má senzorové tlačítko start, to se hodí. Boční strana tabletu je tak bohatá na porty, že by Apple mohl závidět (slot na microSD kartu, USB 3.0, microUSB 2.0,  microHDMI, sdružený audio konektor). IPS displej je s Full HD rozlišením (1920 x 1080). Pro velikost displeje 11,6″ je ideální. Jen občas se mi zdálo, že při ovládání dotykem místo posunu udělá tap. Možná je to jen rukama nebo pomalejší odezvou systému. Tělo tabletu skrývá ještě dvojici reproduktorů, které zvuk „přehrají“ a dál bych to raději nerozebíral.

TrekStor SurfTab twin 11,6"

Samotná klávesnice působí velmi levně. Stisky kláves jsou hlasitější, ale samotné používání a psaní je naprosto bez výhrad. Co je vyloženě špatné, to je touchpad. Je nepřesný a jeho používání je  pro zlost a doporučuji ho jen jako nouzovku. V klávesnici je k dispozici dvojice USB 2.0 portů.

TrekStor SurfTab twin 11,6"

Ok, vypadá to, že jsem TrekStor SurfBook totálně sepsul a že nestojí za nic? Ne tak úplně, stačí se přepnout do módu nenáročného uživatele a hned je to o něčem jiném. Podotýkám, že SurfTab opravdu není na práci. Seriózně pracovat s tímto zařízením by stálo akorát mnoho promarněného času a ještě více nervů. Na nenáročné použití v domácnosti, jako je například čtení online novin, prohlížení fotek, práce s emaily, sledování videí, Skype a podobně, tak je to ideální zařízení. Jen po něm opravdu nesmíte chtít moc a bude sloužit velmi dobře. To si musíte hlavně dobře ujasnit před nákupem tohoto zařízení, jinak budete velmi zklamaní. Pořídíte ho za necelých 6 tisíc korun.

 
Odkaz na stránky výrobce, kde najdete i technickou specifikaci: www.trekstor.de

p.s. i Netflix ve Full HD zvládá dobře, jen ten zvuk je třeba si dát do sluchátek nebo do kvalitnějších reproduktorů.