Společnost Synology asi není třeba nijak zvláště představovat. Je známá kvalitními síťovými úložišti pro domácnosti i firmy. Také dělá do digitálního monitoringu (kamerový dohled) a posledním přírůstkem do jejich portfolia je router RT1900ac.

Dlouhodobě mám problém s výběrem kvalitního bezdrátového routeru pro menší kanceláře. Většinou malé firmy nechtějí investovat do dražšího řešení ochrany sítě jako jsou například mé oblíbené bezpečnostní brány ZyWALL. Dávat do kanceláře (nejen do kanceláře) bezdrátové routery typu D-Link, Asus, TP-Link a jim podobné,, to je zaručená cesta do pekel. Týká se to i těch relativně drahých zařízení těchto výrobců. Jejich software je děravý, dlouhodobě nespolehlivý. Na bezpečnostní chyby reagují pomalu, pokud tedy vůbec. A do křemíkového nebe odcházejí rády krátce po vypršení záruční doby, viz Asus RT-N16.

To jsem si trochu postěžoval a teď zpět k routeru od Synology, který asi vyřešil mé trápení, jaký bezdrátový router doporučovat. Není to ale úplně levné zařízení. Jeho cena je aktuálně kolem čtyř a půl tisíce korun. Vyšší cenu však vyvažují funkce, výborná podpora software a snad i kvalitní hardware (z dlouhodobého hlediska ještě nemohu posoudit).

Na první pohled je to celkem standardní bezdrátový router s odnímatelnými třemi anténkami a čtyřportovým gigabitovým switchem. Na pohled druhý má navíc hardwarový vypínač nejen pro samotný router, ale i pro bezdrátovou síť, jeden port USB 3.0 a čtečku SD karet. Co se týká technických parametrů, tak je postaven na dvoujádrovém ARM procesoru pracujícím na 1GHz pracující s 256MB DDR3. Bezdrátová síť je standartu IEEE 802.11ac a zpětně kompatibilní se staršími standarty. V technické specifikaci se při kombinovaném přenosu dat (2,4 a 5GHz) chlubí rychlostí až 1,9Gbps. To je však údaj na papíře, realita bude trochu jinde. Když mi Synology poskytne vzorek na testování, rád vše pořádně prověřím. Kousek, který jsem měl v rukou, se u mě moc dlouho neohřál a již plní svou funkci v jedné menší kanceláři.

 

Pokud znáte systém (DSM), který pohání síťová úložiště od Synology, tak budete v systému routeru jako doma. Systému routeru říkají Synology Router Manager (SRM) a prostředí je s DSM téměř identické. Jestli prostředí Synology neznáte, po krátkém proklikání menu nebudete mít problém se orientovat a nakonfigurovat vše co potřebujete. Je to intuitivní, přehledné. Řekl bych, takový router i pro obyčejné smrtelníky. Samozřejmě je něco potřeba vědět, na odborné výrazy narazíte, ale pokročilý uživatel nebude mít problém.

 

Přehled funkcí

Co chci od bezdrátového routeru? Správě, je to funkční bezdrátová síť. Pokud nejsou nějaké specifické požadavky na nastavení bezdrátové sítě, lze využít takzvané Chytré připojení. V této konfiguraci SRM sdruží sítě 2,4GHz a 5GHz a klientovi nabídne dle aktuálních okolních podmínek to nejlepší možné připojení. Zatím jsem s touto funkcí a celou bezdrátovou částí nezaznamenal žádné potíže. Od několika uživatelů jsem však dostal informaci o občasných potížích s Wi-Fi připojením. Tak jsem v hodnocení zatím velmi opatrný.

Bezdrátová síť pro hosty (Hostovaná síť) je dnes relativně běžnou funkcionalitou a i SRM ji nabízí, pro obě pásma zvlášť (5GHz/2,4GHz). Tato síť se zpravidla dělá pro zařízení, která by neměla mít přístup k vnitřní síti. Když jsem hostovanou síť konfiguroval na SRM poprvé, nebyla tam možnost ji nechat trvale zapnutou. Maximum bylo asi týden. Naštěstí hned další aktualizace SRM přidala možnost mít hostovanou síť zapnutou trvale. Jinak by byla pro řadu situací tato síť v nepoužitelná.

 

Co se týče možností konektivity routeru, tak tady začíná teprve ta správná zábava – podporuje IPTV, VoIP, VPN a také IPv6. Funkce Smart WAN (možnost záložního připojení k internetu nebo rozložení zátěže mezi obě připojení – load balancing), je běžná převážně u firemních zařízení a ne vždy se snadno konfiguruje. V tomto případě to zvládne pokročilý uživatel. Záložní připojení může být realizováno pomocí 3G/4G, podporováno je zatím velmi málo zařízení a to od výrobců D-Link, Huawei a Vodafone. Kompatibilitu lze ověřit na www.synology.com/en-uk/compatibility.

 

V domácnostech s dětmi, kde je třeba nějakým způsobem omezit přístup k internetu, pomůže funkce Rodičovská kontrola. Konfigurace je opět velmi snadná a v podstatě jedním kliknutím lze na připojené zařízení aplikovat Webový filtr nebo Bezpečné hledání. Při aktivované funkci bezpečného hledání by neměly být ve výsledcích hledání zobrazeny weby obsahující násilí nebo obsah pro dospělé. Každému zařízení je možné naplánovat čas, kdy může používat internetové připojení.

 

Pokud jste se někdy zabývali nastavením routeru více do hloubky, tak znáte pojem QoS. Většinou to není úplně snadné nastavit. Synology router s přesným pojmenováním QoS vůbec neoperuje a nastavení je maximálně zjednodušeno a přidává také něco navíc. Na jedno kliknutí je možné nastavit připojenému zařízení vysokou prioritu, šířku pásma připojení nebo zařízení od sítě úplně odstřihnout. Zajímavá je možnost aktivovat funkci Beamforming. Ta se snaží zajistit co nejlepší příjem signálu připojeného bezdrátového zařízení. Dle jeho polohy a vzdálenosti přizpůsobují jednotlivé antény automaticky sílu signálu.

 

Součástí SRM je i relativně jednoduchý firewall, vlastní pravidla přístupu tedy nebudou problém. Pro vestavěné služby se nemusí vytvářet jednotlivá pravidla, systém to udělá za vás, stačí k tomu jedno kliknutí v menu. Synology router umí pracovat ve třech základních režimech: bezdrátový směrovač, bezdrátový přístupový bod a bezdrátový klient. Dá se předpokládat, že nejčastější využití bude bezdrátový router.

 

Důležitou částí administrace SRM je Ovládací panel – tam se spravují uživatelé a pokročilé síťové služby, jako připojení k doménové síti nebo adresářová služba LDAP. Hlavně také ty funkce, které Synology umí velmi dobře – úložiště a souborové služby. Samozřejmě router nenahradí plnohodnotné síťové úložiště, ale jako nouzovka s připojeným externím diskem fungovat bude. Prima je možnost vypnutí LED kontrolek nebo naplánovat čas, kdy mají být zapnuty.

 

Centrum balíčků je dobře známo ze Synology DSM, ale varianta v SRM je nabídkou výrazně chudší. Počet balíčků se zatím téměř nerozšiřuje. Naposledy přibyl balíček VPN Plus Server, který zřejmě v budoucnu nahradí starší VPN Server službu. Zatím jsem novou VPN netestoval, ale dojde na to. Pro firemní použití se z balíčků hodí zmíněná VPN, DNS Server, Radius Server a Intrusion Prevention. Některé aplikace vyžadují pro instalaci připojené externí úložiště (USB, SD karta).

 

Router pro lidi

Měl jsem tento článek rozepsán téměř 3 týdny a po celou dobu router běží u klienta v kanceláři bez problému. Jak jsem se již zmínil, od několika uživatelů tohoto routeru jsem slyšel nějaké stížnosti na kvalitu wifi signálu a stabilitu. Na tom konkrétním, který spravuji, jsem zatím nic nezaznamenal a on by se klient hned ozval, kdyby něco nefungovalo. Synology o své produkty velmi dobře patchuje (pečuje), opravy a nové verze vycházejí relativně často. Tak je možné, že zmíněné problémy vyřešil aktualizovaný SRM. Úplně jsem zapomněl zmínit, že spravovat router lze z mobilních telefonů se systémy Android nebo iOS. Nezkoušel jsem, protože Synology na mě kašle, jedu na mobilních Windows. Router by měl zvládnout nastavit i mírně pokročilý nebo poučený uživatel. Administrace routeru je v češtině a není to jen strojový překlad, opravdu to dává smysl.

Na webu Synology najdete vše potřebné o routeru a také úplnou technickou specifikaci: www.synology.com/cs-cz/products/RT1900ac

Je možné, že se ještě někdy v budoucnu k nějaké funkci routeru vrátím a věnuji ji článek. Protože Synology RT1900ac mě opravdu zaujal a mohu ho s klidným svědomím doporučit. Jen cena je vyšší, aktuálně kolem 4 500,-Kč s DPH.