Možná už nastal čas na velkou změnu. Změnu, která přinese úplně jiný způsob naší práce s počítači. Pro veškerou práci už nám postačí mít chytrý mobilní telefon. Žádné tahání notebooku nebo PC krabice pod stolem. Stačí mít jen displej, klávesnici a myš. Realita nebo fikce?

V roce 2015 se u Microsoftu událo opravdu mnoho změn a buď milované nebo nenáviděné Windows 10 se usazují v našich počítačích. Na světě jsou také již telefony Microsoft Lumia prodávané s „finální“ verzí Windows 10 Mobile. Finální v uvozovkách. Systém v době uvedení prvních telefonů Lumia 950(XL) nebyl v úplně dobré kondici. Telefony tak nemají dodnes mezi uživateli dobrou pověst. Situace se již rapidně zlepšila a současné sestavení (Build) mobilních Windows 10 si již dovolím označit jako hotový produkt (v době psaní těchto řádek je to build 10586.107). Proto jsem se také konečně pustil do tohoto několikrát odloženého článku. Jaké asi Continuum for Phones bude jsem se tady už jednou zamýšlel a ani mě nenapadlo, že jednou budu tenhle článek psát právě v Continuum režimu.

Co je Continuum pro telefony

Krátce – režim Continuum dovolí k telefonu připojit externí displej (HDMI / DP přes Display Dock nebo bezdrátově přes Miracast), klávesnici a myš (USB nebo BT). Telefon se přepne do speciálního režimu a v podstatě funguje jako PC. Displej telefonu funguje nezávisle na displeji externím a lze v tomto režimu telefon normálně používat. Nebo telefon použít jako touchpad.

Continuum – náhrada za PC

Hraju si s režimem Continuum na telefonu Lumia 950 téměř od začátku, co je v prodeji. Ze začátku to bylo velmi problémové, nestabilní a pomalé. Při zapojení telefonu k doku byla velká pravděpodobnost, že se telefon restartuje. Nebo když se otevřelo více aplikací a telefon se trochu zaměstnal, čekalo ho stejné restartovací kolečko. Navíc se v režimu Continuum telefon nezdravě přehříval, byla z něho taková rozpálená cihlička.

Součastnost je již ale o něco příznivější. Značně se zlepšila stabilita, rychlost a dokonce se telefon tolik nehřeje (alespoň ta má Lumia 950 ne). Líbí se mi, jak je to jednoduché. Na stole mám připraven Display Dock s připojeným displejem, klávesnicí a myší. Připojím k doku přes USB-C telefon a ihned mohu pracovat. Snadno vyřídím poštu, mohu používat nový Skype nebo psát SMS. K dispozici jsou aplikace MS Office (pro editaci dokumentů je třeba mít předplatné Office 365), OneNote, OneDrive, Fotky, prohlížeč MS Edge, Mapy, Průzkumník, Store a další. Většina aplikací ale pro běh v režimu Continuum ještě není připravena. Jsou pak v menu zašedlé a spustí se jen na displeji telefonu. Některé hry tento režim již podporují a je to docela dobře hratelné.

Co ještě není úplně vyladěné, je internetový prohlížeč Microsoft Edge. V telefonu funguje docela dobře, ale v režimu Continuum má občas problém s rychlostí. Spousta webů se načítá velmi pomalu, kouše se a občas se chová nevyzpytatelně. Když jsem monitoroval vytížení zdrojů telefonu přes Device Portal, při surfování a lagování MS Edge, tak telefon celkem odpočívá. Výkon telefonu tedy prohlížeč Edge pravděpodobně nebrzdí. Nicméně já jsem hračička, zkouším všechno a Netflix v něm funguje docela obstojně (Netflix aplikace ještě Continuum nepodporuje).

Pro mě zásadní aplikace pro práci, na kterou jsem čekal, je Remote Desktop (ta verze pro Continuum samozřejmě). Ještě není ve finální verzi, ale používat se dá. Konečně se tedy mohu přes Continuum připojit vzdálenou plochu jiného stroje a v podstatě tak plnohodnotně pracovat. Občas to zalaguje a rychlost odezvy by taky mohla být lepší. Pro mě to znamená, že sebou nemusím vždy tahat notebook a práci mohu udělat přes telefon.

Pamatujete jak ve Windows 8 nešly aplikace ze store pouštět v okně? V režimu Continuum je to stejné. Aplikace běží jen ve fullscreen a lze je jen minimalizovat na lištu. Ani připnout na polovinu obrazovky nejdou. Continuum pro telefony je jednoduše první generace a dovolím si předpovídat, že ta druhá již bude mít práci s okny nějakým způsobem implementovanou.

Když bych režim Continuum pro telefony zhodnotil, tak může v některých situacích plnohodnotně nahradit počítač. Vyřídíte většinu nenáročné kancelářské práce a úplně jiný rozměr tomu dává aplikace vzdálené plochy. Když je ve firmě možnost připojit se na terminálový server, kde běží všechny potřebné aplikace pro práci. Je to převážně věc aplikací a ty pro tento režim pomalu přibývají. Osobně se mi režim Continuum líbí a používám ho. Doufám, že to nebude jedna ze slepých technologických uliček a že za nějaký čas budu psát o nových funkcích druhé generace.

Microsoft Display Dock

Bez doku si Continuum taky můžete užít, přes Miracast (bezdrátový přenos obrazu). Nicméně drát je stále ještě spolehlivější a rychlejší řešení. Navíc se telefon přes dok nabíjí. Display Dock je taková malá a těžká kostička (pracovně tomu říkám těžítko), která má vpředu jeden USB-C port pro telefon. Na zadní straně tři USB 2.0 porty, jeden HDMI, jeden DisplayPort a USB-C pro napájení.

Maximální rozlišení na externím displeji umí Full HD (1920 x 1080) a umí pracovat jen s jedním displejem. Kdyby byl dok bohatší o audio výstup nebo dokonce o gigabitovou síťovku (RJ-45), byl by téměř dokonalý. Tento prostor pro zlepšení využijí další společnosti, jako třeba HP a jejich zabiják Lumií Elite X3 – ten totiž dok se síťovkou má.

Display Dock není nijak moc složité zařízení, žádný sofistikovaný hardware v tom nehledejte. Řídí ho jednoduché CPU – ARM Cortex-M0, pracující na krásném taktu 48MHz. O USB hub se stará čip Genesys Logic GL852G a USB-C má na starosti čip od Texas Instruments 3SS460. Ještě tam bude schovaný čip pro HDMI / DisplayPort, ale k tomu jsem se už nedobýval. Přeci jen jsem raději, když mi Display Dock ještě nějakou chvíli vydrží funkční. Omlouvám se za tohle hardwarové porno, ale já jak dostanu do ruky šroubovák, tak se neudržím.

Pokud byste čekali, že na USB porty doku připojíte cokoliv a ono to s mobilním Windows bude fungovat, tak se pletete. Běžná zařízení jako čtečka paměťových karet, flash disk nebo externí disk fungovat budou. Klávesnice a myš jsou samozřejmost. Ale třeba USB síťovka, USB webkamera nebo gamepad od Xboxu fungovat nebudou. U toho gamepadu mě to trochu mrzí, bylo by to celkem cool hrát s ním něco jednoduššího na telefonu a na velkém displeji.

Čas ukáže…

…jestli rozšíření mobilních Windows na velké displeje je ten správný krok anebo jen zase jedna z mnoha slepých technologických uliček. Já dávám palec nahoru, občas to opravdu používám. Jestli vývoj neusne a zapracuje se na stabilitě, rychlosti, vývojáři do svých aplikací přidají podporu pro Continuum, tak budu velmi spokojený uživatel. No a třeba přijde i PowerShell.

Jen ještě malá poznámka. Pokud pracujete jako já, tímto způsobem: Win key + Q > mstsc > enter. Tak tenhle postup v režimu Continuum nejde, já se vždycky nachytám.

V době psaní článku podporují Continuum pro telefony tato zařízení: Microsoft Lumia 950 a 950XL nebo Acer Jade Primo a v článku zmíměné HP elite x3. Časem se objeví možná i další.