S Windows 8 uvedl Microsoft v podstatě novou kategorii aplikací. Původně se jim říkalo Metro aplikace, později Moderní aplikace. Byla to celkem revoluční změna a snaha usnadnit ovládání aplikací ve Windows na počítačích s dotykovou obrazovkou.

Nové ovládací rozhraní a aplikace nebyly uživateli přijaty s valným nadšením a dodnes má Windows 8 i se všemi vylepšeními velmi špatnou pověst. Moderní aplikace se ve Windows 8 díky mnoha omezením ovládaly velmi nezvykle. Například chyběla možnost běhu v okně. Na malém tabletu to bylo OK, ale na velkém displeji to bylo značně omezující. Celý koncept byl proto výrazně přepracován a výsledkem jsou dnešní Univerzální aplikace (UWP) ve Windows 10.

Pokud jste uživateli Windows 10 na počítači, tak již pravděpodobně používáte nějaké UWP aplikace. Nicméně já sám na sobě pozoruji, že jich nevyužívám mnoho a spousty věcí stále řeším „po staru“ přes webový prohlížeč. Například Youtube jsem donedávna na počítači sledoval jen přes webový prohlížeč. Na telefonu s Windows to je trochu jinak, tam je pro pohodlné přehrávání Youtube víceméně nutnost použít aplikaci. Jenže od Googlu byste aplikaci pro Youtube hledali marně, oni pro mobilní Windows nedělají vůbec nic. Tak mají prostor další vývojáři a já si ještě z dob Windows Phone oblíbil aplikaci Metrotube. Funguje dobře a je dostupná pro mobil i PC, není to však ještě UWP aplikace.

Druhou aplikací pro Youtube, kterou používám je Awesome Tube od vývojářů z Chocodode. To je již UWP aplikace a je dostupná pro PC, mobil a Xbox One. Aplikace není ještě tak spolehlivá jako starý dobrý Metrotube, ale pokud na tom vývojáři zapracují, bude to jedna z nejlepších aplikací pro Youtube na Windows 10. Můžete ji používat zadarmo s reklamou anebo se jí za 40Kčkoupit a reklamy se zbavit.

Odkazy:
Metrotube pro PC (zdarma)
Metrotube pro mobil (25Kč)
Awesome Tube (bez reklam 40Kč)