Je to skoro čtvrt století, co jsme doma s bráchou měli herní konzoli, fakt opravdovou herní konzoli a na kazety (správně by se mělo říkat na cartridge). Byl to Nintendo Entertainment System, říkalo se tomu krátce NES.

Her jsme moc neměli, tenkrát to nebyla úplně levná záležitost. Ale i s těmi pár hrami jsme si dost vystačili. Vzpomínám si na Nintendo Word Cup. To byl fotbal, který byl ve dvou neskutečná prča. Pak ještě nějaký letadla, myslím že After Burner. To už taková zábava nebyla. Ještě Litle Samson, to nás bavilo hodně. Nejvíce mi v paměti ale utkvěla hra Super Mario Bros. Dohrál jsem ho snad miliónkrát. Ještě dnes si pamatuji tajné cesty a skryté bonusy. Tato hra odstartovala velmi úspěšnou sérii her v čele s postavičkou italského instalatéra Maria a jeho staršího bratra Luigiho. Proč zrovna italský instalatéři zachraňují princezny v Mushroom Kingdoom, to nechápu dodnes, ale to neva. Možná pro Japonce v 80 letech byl italský instalatér symbol hrdinství a statečnosti!

Už nevím, kde naše 8 bitová herní konzole skončila, asi se někomu prodala. Dnes mě mrzí, že nezůstala někde ukryta na půdě, abych ji teď s velkou slávou znovu objevil a oživil! Existují možnosti, jak si původní hry zahrát snadno i dnes a to přímo v internetovém prohlížeči nebo nějakém emulátoru. Není to úplně ono, ale původnímu hernímu zážitku se přiblížit můžete. Existuje totiž projekt, který si klade za cíl, vyrobit NES emulátor pro mnoho různých platforem. Projekt se jmenuje Nesbox Console a mě potěšilo, že nová verze pro Windows 10 v podobě univerzální aplikace, je na světě. Funguje na všem, co má Windows 10 Anniversary Update. A to nejdůležitější – podporuje Xbox ovladač.

Takže když si pustím Super Mario Bros. a hraji ho s ovladačem od Xboxu, připadám si jako tenkrát. Když mi bylo něco mezi 10 a 14 lety a pařil jsem na pravém NES. Pokud patříte také mezi herní pamětníky a staré Nintendo vám něco říká, měli byste Nesbox emulator (Universal Emulator) také vyzkoušet. S hrami se to má tak, že nejsou samozřejmě součástí emulátoru, musí si je člověk obstarat různě po internetu. Není to úplně správné, ale jestli jste někdy utratili peníze za původní herní cartridge, tak by to nemuselo až tak vadit…

Paráda je, že si mohu zahrát i na mé Lumii 950 s mobilními Windows 10. Větší paráda je, že Nesbox emulátor podporuje režim Continuum. A ta úplně největší paráda – mobilní Windows 10 podporují ovladač z Xboxu. Ten z nejnovější konzole Xbox One S, který se připojuje pomocí Bluetooth. Sám mám teď smůlu, mám jen ten starší ovladač k z Xboxu 360. Nicméně, nový ovladač už mám objednán. Hrát na velké televizi z telefonu a s Xboxovým ovladačem starého Super Maria, to je prostě super retro zážitek.

No, napadlo by vás tenkrát, když jste seděli u Nintenda, že za čtvrt století budete dělat to stejné? Jen na nesrovnatelně výkonnějším hardware, který je navíc telefon a ovládat to bezdrátovým ovladačem? Fíha..

Než jsem stačil dopsat článek, přišla jedna nemilá, ale asi očekávaná zpráva. Microsoftu (nebo Nintendu) se nelíbí dostupnost emulátoru pro jejich herní konzoli Xbox. Tak byla aplikace ze Storu stažena, aktuálně ji tedy nenajdete a nenainstalujete. Brzy snad bude znovu publikována a měla by být dostupná jen pro PC a mobil. Pak bude link v článku opět funkční.