Přemýšlíte o vlastní doméně? Chcete, aby byla ryze česká a tomu odpovídala i koncovka? Záleží vám také na zabezpečení proti útokům? Hned zjistíte, jak na to.

Internet skrývá tolik pojmů, že někomu, kdo není zrovna IT, může jít z toho hlava kolem. Jako třeba pojem doména. Je o ní tolik slyšet, ale o jejím charakteru a vzniku ví jen málo kdo. Je čas se s paní doménou a jejím příslušenstvím seznámit.

Tak především, co vlastně dobrá doména znamená? Originální název je doménové jméno a jde o všem známou internetovou adresu určitých stránek, kterou si zadáte do vyhledávače. Také se nachází při emailové komunikaci za symbolem @.

Dobrá doména

Jak vlastně doména spatří světlo světa? Zcela bezbolestně. Stačí si vybrat název, koncovku a je na světě. V praxi to znamená, že si vyberete vhodného registrátora, kterého najdete přes sdružení NIC.CZ. Sdružení je zakladatelem, správcem a provozovatelem české domény. CZ a poskytuje také kompletní seznam registrátorů české domény. Název si sice zvolíte sami, ale díky jednoduché kontrole zjistíte, jestli je vybraný název, doména volná. Vše ostatní jde již podle pokynů vybraného registrátora.

Jak se zajistí bezpečnost využívání domény? To je správná otázka, protože bezpečnost hraje důležitou roli při založení domény. Jistotu bezpečnosti poskytuje systém DNSSEC, který je rozšířením DNS serveru. Právě při používání doménových jmen (DNS-Domain name systém), vzniká vysoké riziko úniku osobních a jiných údajů.

Internetové stránky, email, bankovní účty a další systémy používáte s tím že vše, co někam odešlete, napíšete, sdělíte, zůstane tajemstvím a dostane se pouze do rukou vámi zvoleného adresáta nebo informace, které z nějaké domény získáváte, jsou důvěryhodné. Pokud však nejste zabezpečený systémem DNSSEC, tak se může stát, že bude vaše číselná adresa podvržena a údaje se dostanou do rukou někoho, kdo nemá zrovna čestné úmysly. Tedy do rukou toho, kdo celou past nastražil a pouze čekal na nešťastníka, který používal nezabezpečenou doménu.

Mezi TOP 10 registrátorů patří například společnost TELE3, která je kromě toho právě i poskytovatelem zabezpečení DNSSEC a patří mezi jednu z prvních firem, která tuto službu poskytuje. S tímto požadavkem se zájemce o zabezpečení domény může na registrátora obrátit přímo nebo přes administrátorské rozhraní. Kromě registrací domén a zabezpečení DNSSEC firma poskytuje i další služby, jako například DNS hosting zdarma a k tomu kvalitní dedikované DNS servery.

Tele3

České domény mají svoji přízeň právě díky tomu, že neberou na lehkou váhu zabezpečení a v žebříčku rizikovosti sdílejí místa s nejmenším procentem rizika.