Microsoft připravuje další edici Windows 10. Pravděpodobně to budou Windows 10 Cloud a měla by to být konkurence Chromebookům od Google. Na internetu se objevil instalační disk této edice, tak jsem se na první uniklou verzi lehce podíval.

Lze se domnívat, že edice Windows 10 Cloud se bude prodávat s levnými zařízeními a samotný operační systém bude zcela zdarma nebo v rámci nějakého předplatného. Název edice Cloud proto, že levná zařízení mívají velmi malé úložiště a tak by veškerá práce s daty probíhala pomocí prohlížeče s aplikacemi v cloudu. To Microsoft již umí velmi dobře (viz. Office 365). Teď to hlavní – edice Cloud bude omezena jen na práci s aplikacemi ze Store. Jednoduše řečeno, nespustíte a ani nenainstalujete žádnou aplikaci mimo Store. Dost zásadní omezení. Když do takového systému nikdo nic mimo Store nenainstaluje, bude se systém jevit opravdu extra bezpečně. Dokud to omezení tedy někdo neobejde ;-).

Na první pohled se uniklá verze Windows 10 Cloud jeví jako kompletní systém. Dává to smysl, protože z edice Cloud by mělo jít udělat vyšší verzi pouhým zadáním produktového klíče. Potvrzuji že to jde. Zadal jsem do systému produktový klíč z Windows 10 Pro a pak Enterprise. Systém to pobral (Home verzi nikoliv). Nicméně to stále neznamenalo, že bych mohl instalovat a spouštět jakékoli aplikace mimo Store. Jen se změnila hláška upozorňující na nemožnost spuštění a instalaci aplikací mimo Store. Systém na sebe jednoduše práskl, že blokace je zařízena pomocí Device Guard. Ten šel velmi snadno přes Group Policy vypnout. Po restartu již vše funguje jako na běžných Windows.

Windows 10 Cloud

Co se z toho dá usoudit? Že Microsoft čeká ještě velmi dlouhá cesta, aby tuto novou edici dal do použitelné podoby. Zatím to vypadá jen na jednoduchou nadstavbu využívající funkci Device Guard pro ochranu před vším, co nepochází se Store. Microsoft určitě není moc rád, že se tahle verze dostala ven.

Windows 10 Cloud může být srovnávám s dnes již mrtvým systémem Windows RT, který byl v podstatě také omezen jen na aplikace ze Store. Nový systém pravděpodobně dopadne mnohem lépe. Microsoft totiž zapracoval na nástroji (Desktop Bridge). Ten umožní relativně jednoduchý port stávajících win32 a dalších aplikací do Windows Store. V budoucnu by Windows 10 měl opět běhat i na ARM architektuře a navíc s podporou všech stávajících aplikací. Řekneme si více asi tak za rok.