Drtivá většina uživatelů zná společnost Adobe jen jako tvůrce prohlížeče PDF dokumentů a pro tyto uživatele není Adobe vůbec a to ani trochu cool společností. Pokud totiž uživatel aktualizuje na poslední verzi Acrobat Reader DC, tak se celkem dost vyděsí.

Adobe Acrobat Reader DC - Sidebar

Značný kus obrazovky v Acrobat Readeru DC zabírá postranní pruh, lišta nebo sidebar. Ať už se tomu neužitečnému pruhu říká jakkoliv, tak prostě zabírá místo. Ok, tak ho vypnu a on tam příště nebude. Omyl, při novém otevření readeru je tam zase! Zkušenější uživatel již otevírá předvolby aplikace a hledá. Kde se asi tak ten sidebar dá vypnout. Když všechny možnosti prokliká nejméně třikrát za sebou odshora až dolů a volbu vypnutí prokleté lišty nenajde, vzdává to. Volá ajťáka (většinou volají ajťáka rovnou a ani to nezkusí svépomocí), ten si zanadává, nic nevyřeší. Nebo! Otevře How-To Geek a už je vše jasné!

Asi pomsta uživatelům od Adobe vývojářů, která si říká „Pamatovat aktuální stav podokna nástrojů“. Vždyť je to úplně jasné a kdo to hned nenašel je blb, klepou si na čelo vývojáři v Adobe.

Takže ještě jednou pro nás, co nevyvíjíme software v Adobe. Otevřete PDF dokument > zavřete postranní pruh > otevřete v menu Úpravy > Předvolby… > Dokumenty > zaškrtnout Pamatovat aktuální stav podokna nástrojů.

Adobe Acrobat Reader DC - Sidebar

Nebo tu mám lepší tip. Odinstalujte Adobe Acrobat Reader DC (rovnou i s děravým a nebezpečným flash playerem) a pro otevírání PDF dokumentů použijte prostě jen prohlížeč Microsoft Edge. Pokud jste ovšem uživateli Windows 10. Pro ty ostatní je tu výborná alternativa v podobě aplikace Foxit Reader. Je zdarma.