Připojit na Wi-Fi síť lze už dnes téměř cokoli a bude hůř, v blízké budoucnosti bude problém najít elektronické zařízení, které by do sítě připojit nešlo. V naší domácnosti se to zrovna přihodilo ledničce. Co umí a je to vůbec k něčemu?

První, co každého u ledničky připojené k síti napadne je, že umí sama doplňovat chybějící potraviny. Tak daleko to zatím není, tedy alespoň v naší české kotlině. Možná se ale něco připravuje, jak mi na Twitteru naznačil kosik.cz.

Naše lednička, abych byl přesný – kombinovaná chladnička s mrazákem, je od výrobce Siemens. Je to model poetického jména KG39FPB45. Na stránkách výrobce se u této ledničky můžete dočíst, že podporuje Home Connect. Což je standart pro propojení spotřebičů v chytré domácnosti od výrobců Bosh a Siemens. Samotnou ledničku je ještě třeba dovybavit sadou Home Connect Connectivity Kit, jednoduše dokoupit Wi-Fi adaptér. Software v ledničce je na tuto funkcionalitu připraven.

 

Pak již stačí dle manuálu a aplikace na mobilním telefonu nebo tabletu projít registraci a připojovací proces. Lednička je pak spárována s Home Connect účtem a aplikací v mobilním zařízení. Aplikace Home Connect existuje pro platformy Android a iOS (Windows podporován není). Já zkouším aplikaci jen pro iOS. Žádné aktivní zařízení s Androidem jsem totiž doma nepotkal..

První možnost, na kterou jsem v aplikaci narazil, je dát své ledničce jméno. Proč ne, když už si do ní chodím pro jídlo, můžu jí pojmenovat a vybudovat si s ní tak trochu osobní vztah. Tak jsem pojmenoval ledničku Lednička. Mohu jí teď být více nablízku a sledovat, jak se cítí a pokud ji bude něco trápit, řekne mi to diagnostika.

Mohu jí na dálku měnit teplotu a to odkudkoli a kdykoli si na ní vzpomenu. Konektivita je totiž zajištěna přes cloud (chápej přes servery Bosh / Siemens). Nebo zapnout různé přednastavené režimy jako je Dovolená, Eco, Fresh nebo Šabat. Při aktivaci posledního zmiňovaného režimu o sobě Lednička nedává nijak vědět, žádné zvukové upozornění a ani se nerozsvítí při otevření dveří. Prostě nevyrušuje.

 

Pokud někdo u Ledničky nedovře dveře, začne po dvou minutách pištět. V aplikaci na mobilním zařízení se to také dozvím, ale jen když zrovna budu do aplikace koukat. Škoda, že neumí poslat notifikaci. Ale nemožné to není, protože může spolupracovat s IFTTT a tam je řada dalších možností. Zatím ale nemám odzkoušeno.

Součástí aplikace Home Connect jsou různé praktické rady jak skladovat potraviny, jejich trvanlivost v případě chlazení nebo zmrazení. Databáze je celkem rozsáhlá, asi tam lze najít všechny běžné potraviny. To mi přijde na celém propojení Ledničky s Wi-Fi asi nejužitečnější a paradoxně k tomu ani nepotřebuji mít ten spotřebič připojený k síti.

 

Vyšší modely ledniček mají zabudované kamery a lze tak zjistit, jaká potravina od posledního otevření dveří lednice zmizela a případně kdo jí vzal. Že bych si tohle dobrovolně pořídil domů? Databáze by byla plná akorát smutných obličejů někdy v časech 22 až 01 kdy se chodí lednice cvičně otevírat v pravidelných intervalech, jestli tam náhodou nepřibylo od posledního průzkumu něco dobrého.

Když to shrnu, reálně jsem připojení naší ledničky na Wi-Fi ještě nevyužil a to je již připojená druhým měsícem. Ale neházím flintu do žita, třeba přijde nějaká zásadní aktualizace firmware a přibude možnost si zahrát s Ledničkou online dámu, lodě či piškvorky. Dokud to nebude samo doplňovat potraviny, tak připojení do sítě u tohoto spotřebiče zatím asi nemá moc smysl.