Říkal jsem si, že další tablet staré dobré generace Bail-Trail mi domů už nesmí. Jenže jsem neodolal a mám tu další 8″ tablet s Windows 8.1. Tablet Lenovo Miix 3 830.

Ve prospěch tabletu Miix 3 830 hraje hlavně cena. Chtěl jsem vědět, co kupující za cenu do 3500,-Kč s daní dostane. Neměl jsem žádné přehnané očekávání a pustil se do rozbalování. Musím přiznat, že jsem byl velmi překvapen. První dojmy byly velmi pozitivní. Tablet působí kvalitně a vůbec jsem neměl dojem, že držím v ruce jeden z nejlevnějších Windows tabletů. Kovové (hliníkové) tělo, zesílený rámeček. Všechno sedí jak má, nenašel jsem žádnou nesrovnalost. Ale ne všechny Miix 3 jsou takto bez chyby, ta cena se někde musí projevit – viz. tweet.

Nebudu se dnes úplně podrobně rozepisovat o hardware, bylo by to stále dokola už od mého prvního článku o Windows tabletu, který byl o Miix 2 8. Protože všechny dnešní tablety jsou hardwarově téměř totožné – stále Intel Bay Trail. Lenovo Miix 3 je navíc ten trochu „ošizený“ Bay Trail-CR. Rozdíl oproti nativní čipové sadě pro tablety Bay Trail-T jsem popisoval v článku o Lenovo Miix 3 10.

Byl jsem zvědavý jestli se 8″ Miix 3 bude zahřívat tak, jako jeho 10″ bratříček ve 100% zátěži. Není tomu tak, tím primárním důvodem je, že maximální násobič taktu procesoru je menší a výsledná maximální frekvence procesoru je 1,58GHz (CPU v 10″ Miix 3 je taktováno na 1,83GHz). Pak také hraje určitou roli hliníkové tělo, které dobře odvádí teplo. Jednoduše řečeno – tento tablet se při maximální zátěži dá v pohodě držet v ruce, narozdíl od 10″ bratříčka, který v ruce už poněkud pálí.

Na Miix 3 se mi líbí jeho formát, který je u Windows tabletů trochu netradiční. Displej s poměrem stran 4:3 a rozlišením 1024 x 768 bodů. Při prohlížení webu to na mě působí pohodlněji než na předchozím Miix 2 (rozlišení 1280 x 800). Displej nepřekvapí, použitá technologie IPS je standard. Ale zase je o něco více lesklý, než bych si představoval. Největší slabina displeje je jeho maximální jasnost. Neřekl bych, že je vyloženě nízká, ale ve srovnání s předchozím Miix 2 8″ je to hodně znát. Za denního světla (ne na přímém slunci, to jsem ani nezkoušel) a při maximálním nastavení jasu displeje je ze stran špatně čitelný. Miix 2 8″ je na tom mnohem lépe. Z fotek je to celkem zřetelné.

Tlačítka zapínání a hlasitosti tabletu chválím – působí kvalitně a pevně, dobře se mačkají (poznámka: Miix 2 8″ má po více jak roce používání tlačítka vyviklaná, ošoupaná). Bohužel tablet nemá senzorové tlačítko Windows. Při ovládání tabletu mi chybí. Jde to i bez něj, ale dle mého názoru by u Windows tabletu chybět nemělo. Alespoň by mohlo být jako tlačítko na boku tabletu, jako to má třeba Acer Aspire Switch 11. Více ovládacích prvků tablet nemá. Na horní straně je pak sdružený audio konektor, slot pro micro SD kartu a micro USB, který slouží zároveň i pro nabíjení baterie.

Zkoušel jsem výdrž baterie – při maximálním jasu displeje a zatížení tabletu se baterie vybila za čas 3:40. Nižší maximální jas dipleje = delší výdrž. Když porovnám s Miix 2 8″, ten vydržel o půl hodiny méně. Miix 3 8″ při nejslabším jasu displeje a bez zatížení vydržel na baterii pracovat 7:20. Reálná výrdž baterie při běžné práci by měla odpovídat 4-5 hodinám.

Technická specifikace:

Platforma: Bay Trail-CR
CPU: Intel Atom Z3735F 1.33GHz, turbo 1.58 GHz, 2 MB L2 Cache
Operační paměť: 2GB DDR3L-1333
Integrovaná VGA: Intel HD Gen 7 (Ivy Bridge GPU architektura)
Úložiště: Samsung MBG4GC 32GB
Displej: 7,85″ 1024×768 IPS LED, dotykový (10 bodů) , lesklý
Komunikace: Bluetooth 4.0, WiFi 802.11 bgn
Zvuk: Mono reproduktor
Kamera: Přední a zadní webkamera 2MPx
Porty: micro USB 2.0, micro SD Slot, sdružený audio konektor
Operační systém: Microsoft Windows 8.1 s aplikací Bing

Rozměry: šířka 136,9 mm, hloubka 200,3 mm, výška 9,2 mm
Hmotnost: tablet 374,5 g

Co není uvedeno zde, mělo by být k nalezení na stránkách výrobce: Lenovo Miix 3 830

Testovaný model měl velikost úložiště 32GB. Za cenu, za kterou se prodává, jsem za to rád. Mohl by mít jen 16GB. To by byla kapacita na hranici použitelnosti, protože Windows 8.1 nemá a zřejmě ani nikdy nebude mít funkci, která umožní přesunout moderní aplikace z interního úložiště na SD kartu. Tato funkce je až od Windows 10. Také velikost operační paměti 2GB je k nezaplacení. Tablet je předinstalovaný s Windows 8.1 s aplikací Bing. Zároveň je možné využít na 1 rok předplatné k Office 365 pro jednotlivce. Výkon tabletu – to už bych se hodně opakoval, tak ve zkratce: Windows šlape dobře, aplikace ze Store také. Při běžné práci s tabletem pravděpodobně nenarazíte na nějaké výkonnostní problémy. S náročnějšími hramy se ale samozřejmě počítat nedá.

Stojí za to si tento tablet pořídit? Doporučil bych jeho koupi? Pro již stávající majitele Windows tabletu pravděpodobně nebude mít smysl přecházet na Miix 3 8″. Například pro majitele předchozí generace Miix 2 8″ by to byl zcela zbytečný krok. Přecházet na méně vybavený tablet. Nemá GPS a ani možnost 3G připojení. Pokud by to ale měl být první Windows tablet a chcete si vyzkoušet jak funguje, tak ano. Určitě neváhejte a zkuste to. Vypadá a funguje dobře a hlavně za ty peníze překvapí kvalitním provedením. Tedy při troše štěstí na povedený kus. Kontrola kvality u nejlevnějších Lenovo zařízení prostě nění úplně dokonalá. Aktuálně se Lenovo Miix 3 830 dá zakoupit za cenu kolem 3 500,-Kč s daní.