Microsoft každých půl roku posouvá Windows 10 dopředu a ani tento podzim tomu nebylo jinak. Vyšla velká aktualizace pod názvem October 2018 Update. Na serverech Windows Update se ale moc dlouho neohřála a Microsoft aktualizaci stáhnul, proč?

Některým uživatelům se po aktualizaci smazala data, respektive systém je při aktualizačním procesu někam uklidil a neřekl kam. Když to tedy napíši velmi zjednodušeně. Podzimní aktualizace byla tedy stažena do té doby, než bude problém prozkoumán a vyřešen. Po opětovném vydání aktualizace se však objevily další problémy. Například s ovladači, iCloudem nebo s připojením síťových disků. Vše najdete na webu Microsoftu: Historie aktualizací Windows 10.

Opětovné vydání Windows 10 October 2018 Update se uskutečnilo 13.11., ale na Windows Update ho zatím ještě nehledejte. Musíte použít ruční aktualizaci pomocí nástroje Update Assistant.

Přehled verzí Windows 10:

Mám poslední dobou velké mezery a sám jsem nestihl (rodičovská) October 2018 Update podrobně prozkoumat, tak jsem si se svolením @karelklatovsky půjčil postřehy jeho, díky. Pokud hledáte novinky spíše pro firemní prostředí, tak mrkněte na článek od @Kazzan na Technetu.

10 novinek ve Windows 10 October 2018 Update

1. Výstřižky a skica

Při tvorbě vzdělávacích, ale i pracovních emailů potřebujeme poměrně často využívat externí zdroje, jako jsou například obrázky nebo webové stránky. A i když aplikace Office již dlouho podporují vkládání snímků obrazovek přímo do prezentací, dokumentů a sešitů, je dobré mít podobnou aplikaci i na úrovni operačního systému tak, aby byly tyto funkce dostupné opravdu pro každou aplikaci. Někteří z Vás možná znáte nástroj Výstřižky, který toto určitým způsobem umožňoval a právě tento nástroj dostal v této aktualizaci svého nástupce s názvem Výstřižek a skica. A jako bonus je přidána nová klávesová zkratka Windows + Shift + S pro vyvolání lišty tohoto nástroje v horní části okna a vytvoření snímku nebo výřezu obrazovky přesně podle vašich potřeb.

Windows 10 October 2018 Update

2. Černá je dobrá

Pokud fandíte tmavým vzhledům operačních systémů, Windows 10 Vám udělaly radost již dříve, kdy přinesly podporu právě i pro tmavý režim. Jedinou bílou kaňkou byl Průzkumník, kterého mnoho uživatelů používá dennodenně a který se svým bílým pozadím narušoval jinak konzistentní tmavé prostředí systému. A jak asi tušíte (a tušíte správně), v této aktualizaci se dočkal tmavého režimu právě i Průzkumník.

Windows 10 October 2018 Update

3. Baterie je důležitá

S nadsázkou se říká, že Maslowova pyramida základních potřeb se za poslední dobu poměrně změnila a že pozice v jejím základu nyní zabírají baterie a připojení k Wi-Fi. Ať to máte tak nebo tak, je dobré mít přehled o tom, jak je na tom vaše baterie. Zvykli jsme si, že na noteboocích, tabletech a telefonech je ukazatel stavu baterie viditelný skoro vždy, ale myslel někdo i na ostatní příslušenství, které k těmto zařízením připojujeme a které také potřebuje být nějak napájeno? Ano, myslel a tak si nyní můžete v Nastavení – Zařízení – Zařízení Bluetooth a jiná zobrazit, jak je na tom z pohledu baterie vaše myš, digitální pero a další věcičky, které ke svému zařízení připojujete.

4. Schránka je nahoře

Jednou z největších novinek této aktualizace jsou novinky týkající se práce se schránkou. Ano, i ta známá schránka, do které se kopíruje, vkládá a vyjímá text, dostala nové funkce. A jaké to jsou?

  • Schránka nyní podporuje historii a tak je možné si pomocí klávesové zkratky Windows + V zobrazit historii vložených textů a dalších objektů do schránky
  • Schránka je nyní cloudová. Pokud si to tedy přejete a tuto funkci zapnete. Pak cokoliv, co zkopírujete do schránky se objeví ve schránce i na vašich dalších zařízeních a můžete tak velice snadno dále využívat již jednou zkopírovaný text.

Windows 10 October 2018 Update

5. VR hýbe světem

Technologie Windows Mixed Reality si svou premiéru odbyla zhruba před rokem a za tu dobu urazila obrovský kus cesty. K dispozici je mnoho typů headsetů, v Microsoft Store jsou stovky aplikací s podporou WMR a stejně tak je tomu i v rámci SteamVR, kde se tyto aplikace počítají již na tisíce.

WMR headsety jsou konstruované jako „neprůhledné“, tj. brýle a obraz vás obklopují zcela úplně a tak není možné vidět okolní reálný svět. A to se ne vždy hodí. Vzhledem k tomu, že WMR headesty mají v přední části hledí dvě kamery, bylo možná pro někoho jen otázkou času, kdy se využijí k něčemu většímu, než „pouhému“ sledování pohybu ovladačů a překážek v místnosti. A ten čas právě nastal – pomocí hlasového povelu, tlačítka v nabídce start nebo klávesové, resp. tlačítkové zkratky je možné vyvolat ve virtuálním obrazu „průhled“ do reálného světa a podívat se, co se před vámi aktuálně děje.

Windows 10 October 2018 Update

6. A zase ta bezpečnost

Bezpečnost je a pravděpodobně stále bude číslem 1 v důležitosti toho, co na počítači děláte a jak s nám pracujete. A proto i v každé větší aktualizaci Windows 10 se můžete těšit na zajímavé novinky v této oblasti, naposledy to např. bylo přidání ochrany proti škodlivým aplikacím typu ransomware. A i v říjnu se objevily mj. tyto zajímavé novinky:

  • Větší přehled o aktuálních hrozbách, stavu poslední kontroly a celkového stavu zařízení
  • Vylepšené nastavení Řízeného přístupu ke složkám, kdy je možné povolit naposledy zablokované aplikace
  • Windows Defender Firewall nyní podporuje Windows Subsystem pro Linux.

Windows 10 October 2018 Update

7. Spolupráce s telefonem

Zejména pro uživatele telefonů s operačním systémem Android je tato aktualizace více než zajímavá. Přináší do systému novou aplikaci Váš telefon, který po propojení s telefonem udělá z vašeho počítače prodlouženou ruku telefonu. Co je tím myšleno? Že je možné z počítače si prohlížet fotky, které máte na svém telefonu a že je možné z počítače posílat dokonce textové zprávy. Pro využití těchto funkcí je zapotřebí mít telefon se systémem Android 7.0 a vyšší. A pro iPhone i Android jsou dostupné funkce přenesení zobrazení webové stránky přímo do počítače. K čemu je to dobré? Začnete si prohlížet na telefonu webovou stránku a z mnoha důvodů (pohodlnější čtení či kompatibilita) si ji chcete zobrazit na počítači.

Windows 10 October 2018 Update

8. Co za to může?

Ještě jednou se vrátím k bateriím a jejich výdrži. Tentokrát ale na úrovni samotného zařízení a zjištění toho, co vlastně může za největší spotřebu baterie vašeho zařízení. A využijeme k tomu novou funkci Správce úloh. Ten již v poslední době získal mnoho užitečných funkcí jako např. zobrazení vytížení grafické karty a další novinkou, kterou vám je nyní schopen zobrazit je to, jakou spotřebu energie má která aplikace.

Windows 10 October 2018 Update

9. Když oči neslouží

Pokud potřebujete zvětšit text v systému Windows 10, je pro to již dlouhou dobu dostupná volba Zvětšit všechny objekty, kterou najdete v Nastavení – Usnadnění přístupu – Zobrazení. Jenže tato volba zvětší nejenom text, ale i velikost aplikací a to není vždy žádoucí. Jestliže chcete mít zvětšený pouze text v aplikacích, můžete pro to využít právě zcela novou volbu – Zvětšit text, kterou najdete ve stejném umístění. Ta zajistí např. i změnu velikosti písma v zobrazených položkách Průzkumníka a dalších aplikací.

Windows 10 October 2018 Update

10. Nastavujeme Nastavení

A jako obvykle, i poslední aktualizace přinesla několik novinek do samotného Nastavení systému Windows 10, kde se nachází mnoho nových položek. Tak se pojďme podívat na 5 nejzajímavějších z nich.

  • Systém – Obrazovka – zde je nová položka Windows HD Color, která vám umožňuje nastavit jasnější a živější obraz v aplikacích a hrách
  • Systém – Zvuk – Spravovat zvuková zařízení – zde je možné povolovat nebo zakazovat zvuková zařízení
  • Systém – Oznámení a akce – do Rychlých akcí je možné nově přidat i položku Výstřižek obrazovky
  • Účty – Rodina a jiní uživatelé – zde se nachází nový průvodce na konfiguraci Přiřazeného přístupu, který nastaví počítač jako veřejný terminál.
  • Aktualizace a zabezpečení – Optimalizace doručení – tato funkce dostala svůj vlastní postranní panel se všemi možnostmi nastavení, které dříve byly dostupné pouze hluboko v nabídce Windows Update

Odkaz na původní článek: 10 novinek ve Windows 10 October 1809 Update