Buď milované, nebo nenáviděné Windows 10 jsou tu již 1 rok a k tomuto výročí dostávají velkou aktualizaci – výroční aktualizaci (Anniversary Update). Známou také pod kódovým označením Redstone. Zásadní novinky? Ano!

Windows 10 Anniversary Update

Anniversary Update je šířen standardní cestou přes Windows Update a pro majitele licence Windows 10 je zdarma. Bude uvolněn v několika vlnách (2.8. počínaje), takže váš Windows Update ho může zaznamenat až o několik hodin nebo dní později. Jen si trochu odbočím – pamatujete, jak byla šířena aktualizace Windows 8 na 8.1? Ano, přes Store. M.icrosoft zřejmě zamýšlel, že bude přes Store šířit i placené aktualizace a funkce systému. Naštěstí z toho sešlo.

Stáhněte si ISO nebo vytvořte instalační médium – media creation tool

Původně jsem chtěl podrobně popsat všechny nové funkce, jako jsem to již dělal dříve při vydání Windows 10 a vydání první velké aktualizace Windows 10 (1511). Popravdě, nechce se mi do toho, stejně se vše dočtete na jakémkoliv jiném technologickém webu. Zkuste třeba WinMagazine.cz. Zaměřím se jen na pár věcí, ze kterých mám radost.

Stále nemáte výroční aktualizaci dostupnou pomocí Windows Update? Pomoc je jednoduchá, navštivte stránku support.microsoft.com a klikejte na Získat Anniversary Update

Krátce přehled novinek a nedodělků

Přepracovaná nabídka Start a nový přehled aplikací v režimu tablet, Windows Ink Workspace, vylepšené Centrum akcí, prohlížeč Edge umí doplňky a Windows Hello, vylepšený Defender a Store, Windows Subsystem for Linux, lepší Cortana a synchronizace s telefonem (pro podporované jazyky) a další.

Co Microsoft nedotáhl do konce a co opravdu nevyšlo, je integrace SMS zpráv do aplikace Zprávy (messaging everywhere). Už to začínalo vypadat nadějně a dokonce i v testovacích verzích Windows 10 to fungovalo. Zprávy ze Skype a SMS na jednom místě v jedné aplikaci. Synchronizováno mezi zařízeními s Windows 10. Pak následoval krok zpět a vývoj se začal soustředit na nový Skype, který si funkci messaging everywhere vezme v budoucnu na starosti.

A jedeme dál..

Tím se pomalu dostávám k funkcionalitě, která znamená zásadní změnu ve využívání počítače a mobilu s Windows 10. Tou je asistentka Cortana. Nebude to pro každého, protože pro její aktivaci je nutné mít nastaveno zařízení v některém z podporovaných jazyků, optimálně v angličtině. Ale můžete tak získat mnoho dalších funkcí Windows 10. Cortana bude časem s desktopovými Windows spolupracovat i z ostatních mobilních platforem (Android, iOS). Zatím to umí s mobilními desítkami.

Je to prima, když dostávám veškeré notifikace z mobilu do počítače (Apple má dávno Continuity, já vím). Zmeškané hovory, na které mohu ihned z centra akcí odpovědět SMSkou. O odeslání SMS přes telefon se postará právě Cortana. Stejně tak mohu reagovat a odpovídat na zprávy ze Skype. Většina aplikací ještě nepodporuje reakci přímo z centra akcí, tak se bude převážně jednat jen o upozornění, ale věřím, že takový Twitter nebo Whatsapp se to brzy také naučí.

Moje oblíbené Continuum for Phones se dočkalo několika změn a vylepšení, mohu potvrdit lepší stabilitu a rychlost. Padání nebo nahodilé restartování telefonu známé z dřívějších dob je již fuč. Sem tam v tomto režimu pracuji a používám převážně aplikaci Remote Desktop. No a světe div se, funguje to dobře. Jednou z novinek režimu Continuum je možnost připojit telefon přímo do počítače s Windows 10. K čemu je to dobré? Tak krom testování třeba na prezentace či prohlížení dat, která jsou dostupná jen na telefonu. Nebo když potřebujete pracovat v Continuu s telefonem a není po ruce jen displej, můžete využít počítač, do kterého jinak nechcete nebo nemůžete zasahovat. Je prima tuhle možnost mít. Jo a je to díky vestavěné aplikaci Connect (funkce miracast).

Stále používáte pro vzdálenou pomoc Teamviewer nebo podobný nástroj? S Windows 10 (od verze 1607) už nebude třeba, předinstalovaný nástroj Quick Assist ho nahradí. Ne veškerou funkcionalitou, ale pro získání nebo poskytnutí vzdálené pomoci to bude stačit. Hurá, konečně nativní aplikace.

Jsem rád, že Microsoft přišel s tmavým režimem. Na svém telefonu s Windows používám vždy jen tmavý režim a tak mi na desktopu trochu chyběl. I když na desktopu používám f.lux, tak s tmavým režimem se bude po večerech přeci jen pracovat o něco příjemněji.

S výroční aktualizací také přichází velmi užitečná funkce Refresh Windows. Hodí se pro nově zakoupené počítače, na kterých jsou předinstalované desítky a nějaký ten nechtěný a obtěžující bloatware. Nástroj Refresh Windows se o veškerý bloatware s radostí postará. Zjistíte si o tom více na answers.microsoft.com. Pokud bude chuť a čas, věnuji této funkci samostatný článek.

Další změny se dějí s aktivací Windows. Och, konečně po tolika letech se v této oblasti něco mění. Často až mýtické představy o tom, jak Windows aktivace funguje, skončí a i běžný smrtelník se v tom může začít orientovat. Tedy háček tu je, týká se to jen elektronické licence Windows 10. Licence je spojena s Microsoft účtem vlastníka. Ten uvidí, na jakém PC je licence aktivována a pokud ji nainstaluje na jiný stroj nebo změní výrazně hardwarovou konfiguraci stroje, může v administraci svého účtu licenci přiřadit aktuálně používanému stroji a aktivovat ji. Dříve by musel volat na aktivační linku Microsoftu a to není moc zábavné.

Čtěte – Windows 10 Anniversary Update – novinky pro adminy!

Je toho ještě hodně. Funkce, o kterých se běžně nemluví. Podívejte se třeba na pureinfotech.com, je tam prima přehled. Pokud vás něco zaujme, dejte vědět v komentářích.

Aktualizujte a mějte se dobře! A zkuste to s Cortanou.