Oficiální nabídka pro získání Windows 10 zadarmo skončila 29.7.2016. Ale i po tomto termínu lze přejít na Windows 10 zdarma a stále platí známá podmínka – vlastnit licenci předchozích Windows 7/8.

Program GWX skončil, ano to je ta věc, co celkem agresivně upozorňovala na možnost upgrade Windows 10. Uživatelům, kteří zůstali u Windows 7/8 se na konci července přestalo upozornění zobrazovat. Případně dostali jen oznámení o ukončení nabídky.

Záměry Microsoftu jsou snadno čitelné – byli by rádi, kdyby Windows 10 používalo co nejvíce lidí. Tak byl dán pevný termín, do kdy bylo možné systém upgradovat zdarma a tím se tlačilo zatlačilo na lidi. Vsadím se, že nejvíce aktivací Windows 10 bylo v posledních pár dnech před koncem nabídky. Nicméně Microsoft nadále v tichosti možnost přechodu na Windows 10 podporuje. Musíte k tomu mít platnou licenci Windows 7/8. Stávající operační systém můžete aktualizovat pomocí MCT nebo udělat čistou instalaci Windows 10. K samotné aktivaci Windows 10 pak budete potřebovat Product Key (produktový klíč). Ten máte na COA štítku (certifikátu pravosti), který je nalepený na skříni vašeho počítače nebo na notebooku zespoda či pod baterkou. Potřebujete-li více informací, jak produktový klíč zjistit, podívejte se na How to Find Your Lost Windows or Office Product Keys.

Jak dlouho bude tato možnost aktivace fungovat známo není. Nedivil bych se, kdyby Microsoft tuto možnost nechal v tichosti běžet již neomezeně. Případně někdy v budoucnu udělal opět nějakou kampaň pro uživatele Windows7/8 za přechod na Windows 10 zdarma.

Zmíním se ještě o další možnosti přejít zdarma na Windows 10 a to pro uživatele, kteří bohužel musí využívat nějaké asistenční technologie. Například lupa, předčítač nebo hardware, který kompenzuje omezení uživatele a usnadňuje tak ovládat PC – Upgrade na Windows 10 zdarma pro zákazníky používající technologie usnadnění.