Windows 10 procházejí velmi rychle evolucí. Více jak rok a půl po vydání první verze Windows 10 je tu již třetí velká aktualizace. Microsoft se snažil novou verzi zaměřit na kreativitu a 3D. Nové Windows 10 jsou označeny jako Creatorst Update.

Nepřehlédněte výroční aktualizaci – Windows 10 Anniversary Update

Creators Update (kódové označení Redstone 2) je od 11.4. na Windows Update (platí pro PC, pro mobily to bude o něco později). Každý, kdo splňuje hardwarové požadavky, tak může snadno aktualizaci získat. Aktualizovat je možné také přes jednoduchého aktualizačního pomocníka. Odkaz níže nebo můžete jít přes web Microsoftu – Stáhněte si Windows 10.

Zajímavé novinky

Jako obvykle mě na první pohled nezaujaly stěžejní novinky aktualizace Creators Update, ale drobná vylepšení a funkce. Tím prvním je nástroj Výstřižky. Používám je často, tak jsem si hned všiml. Změna režimu si oprávněně zasloužila své vlastní tlačítko. Je to drobnost, ale usnadní to práci.

Windows 10 Creators Update

Mnoha vylepšení se dostalo prohlížeči MS Edge. Popularita prohlížeče není stále taková, jakou by si Microsoft představoval. Nové možnosti mohou úspěchu napomoci. MS Edge má nově možnost odkládat si otevřené záložky bokem a seskupovat si je. Například si můžete takto seskupit pracovní weby, zpravodajské apod. Pro práci se záložkami má Edge dvě nová tlačítka. Jsou umístěna vlevo nahoře. Záložky zůstanou uložené i po zavření prohlížeče. Odložené záložky lze přidat do oblíbených položek. Velmi dobrý a návykový nápad. Zkuste si nové možnosti práce se záložkami, určitě tomu přijdete na chuť. Vylepšené jsou náhledy otevřených záložek a rozšíření prohlížeče. Těch je ale stále jenom pár. Anonymní režim prohlížení webu lze nově spustit přímo z hlavního panelu. Na kompletní přehled novinek prohlížeče MS Edge se podívejte na video níže. Ještě bych málem zapomněl, Adobe Flash se již v MS Edge nebude automaticky spouštět.

 

Dlouhodobě používám při večerní práci s PC aplikaci f.lux. Šetří moje oči a biorytmy při večerní práci díky sníženému vyzařování modré barvy. Creators Update má v podstatě to samé zakomponované v nastavení systému. Funkce se jmenuje se Noční osvětlení. Stačí zapnout, nastavit intenzitu a čas kdy se noční režim aktivuje a je hotovo.

Často pracuji na mém worskstaton virtualizuji díky Hyper-V. Tak mi neuniklo pozornosti pár vylepšení – například rychlé vytvoření virtuálního stroje přes průvodce na dva kliky. Je také vylepšena konzole pro připojení k VM. Umí lupu (v základní relaci) a v rozšířené relaci umí měnit velikost okna s VM. Stačí vzít za pravý dolní roh a přizpůsobit si velikost okna s VM. Jupí!

Otevřete si v nových Windows 10 editor registrů. Vidíte adresní řádek? Opravdu oceňuji, že se mění věci, které byly léta v různých verzích Windows stejné a totálně zamrzlé. I když jde o maličkost, velmi to práci s registry usnadní.

PowerShell je nyní nastaven jako výchozí, již to není Příkazový řádek (CMD). Přesvědčte se, stiskněte Winkey + X. V nastavení lze opět vrátit Příkazový řádek jako výchozí, ale proč byste to dělali. Také z této rychlé nabídky zmizel odkaz na Ovládací panely, místo nich je Nastavení.

Creators Update přináší nové Centrum zabezpečení. Připomíná mi to vydání SP2 pro Windows XP, kde bylo v podstatě to stejné. Ve Windows 10 je to místo, kde uvidíte zda je systém správně zabezpečen (antivirová ochrana, firewall nebo další výstrahy systému). Pokud systém nefunguje správně, lze přes Centrum zabezpečení takzvaně „Začít od začátku„. Jednoduše se tam spustí reinstalace systému se zachováním uživatelských dat. Centrum zabezpečení se tváří, že umí spravovat i funkce pro zabezpečení rodiny. Ale není tomu tak, je tam vše jen hezky popsáno a cokoliv budete chtít nastavit, dělá se přes web.

Se zabezpečením souvisí ještě nová funkce Dynamický zámek. Spárujete si telefon s počítačem a když se s telefonem vzdálíte od počítače, mimo dosah signálu bluetooth, systém se asi po 30 vteřinách zamkne. Jsem sice zvyklý a naučený, než vstanu od počítače stisknout Winkey + L, ale dynamický zámek jsem si i tak nastavil. Můžu zapomenout a je to taková pojistka, že se systém zamkne. Považuji to za velmi užitečnou funkci. Škoda jen, že to zatím nefunguje například s Fitbitem, který máte stále na ruce a byl by pro to ideální. Pokud se vaše zařízení umí odemykat pomocí rozpoznávání obličeje díky Windows Hello, tak je to v kombinaci s dynamickým zámkem ideální a velmi pohodlné.

Windows 10 umí automaticky uvolnit nějaké místo na disku – nová funkce se jmenuje Inteligentní úložiště. Hodí se pro zařízení s malým systémovým diskem nebo úložištěm (tablety). Vymaže nepotřebné dočasné soubory nebo vysype z koše data, která tam straší více jak 30 dní.

Uživatelé mobilních desítek (ano, ještě existují) znají funkci seskupování dlaždic na Start obrazovce. Tato funkce je nově i v PC verzi Windows. Stačí dlaždici aplikace vzít a přesunout na jinou dlaždici. Vytvoří se složka a můžete tam přidávat další a další položky. Se vhledem souvisí možnost stahovat ze Store motivy, a že jich tam je opravdu hodně.

Hurá, připojení na VPN je rychlé na dva kliky. Již vás to nehází do nastavení, ale připojíte se přímo z rychlé nabídky po kliknutí na síť v tray. Co není už tak veselé, že OneDrive stále neumí Placeholders. Prý na tom makají, tak možná na podzim s Redstone 3 nebo dříve s nějakou větší aktualizací OneDrive synchronizačního klienta.

Výše jsem popsal seznam novinek a změn, které mě na rychlé prozkoumání Creators Update zaujaly. Ale to hlavní je jinde, aktualizace Windows 10 se jmenuje Creators Update ze zcela jiných důvodů. Tím je podpora rozšířené a holografické reality (mixed reality) nebo tvorba 3D objektů a vylepšená práce s digitálním perem. Tyto oblasti se mě, jako osobě v IT Pro, zatím vyhýbají celkem velkým obloukem. Budoucnost je ale jasná, mixed reality zasáhne mimo zábavní oblast i byznys sféru a Windows 10 na to budou připraveny. Řada předních výrobců hardware již má, nebo v brzké době uvede náhlavní soupravy pro virtuální realitu a rozšířenou realitu. Ceny tak mohou klesat a zařízení se stanou dostupnějšími. Možná budou brzy běžnou součástí domácností, pracovních prostředí a také ve školství.

Zmiňoval jsem tvorbu 3D objektů – k tomu je nová aplikace Malování 3D (původní aplikace Malování zůstává). Prozkoumat můžete velkou databázi již vytvořených 3D objektů a otevřít je v Malování 3D. Databázi najdete na www.remix3d.com. Malování 3D mi začne dávat větší smysl, až si budu moci s mobilem naskenovat do 3D libovolný objekt a v Malování 3D si ho upravit. Skenovat objekty do 3D mělo jít v Creators Update pro mobilní Windows 10. Bohužel to Microsoft nestihl vyladit, tak snad příště.

V Creators Update přibyla v nastavení nová ikonka – Hraní. Herní aktualizace přidává herní mód, možnost záznamu her a vysílání. Po aktivaci herního módu se systém snaží, aby měla spuštěná hra maximální možnou prioritu v přidělování hardwarových zdrojů. Prostě aby ji nic nebrzdilo. Rozdíly výkonu s herním režimem nebo bez něj jsou opravdu patrné, ale jen když na pozadí běží operace přetahující se o hardwarové zdroje se spuštěnou hrou. Pokud v systému na pozadí nic neběží, je celkem jedno jestli je herní mód zapnutý nebo ne. Je to celkem podrobně popsané a otestované na www.pcworld.com.

Takže aktualizujte, zkoumejte, bavte se a hlavně, mějte se dobře!

Inspirace: howtogeek.com; klatovsky.cz; cnet.com