S předplatným Office 365 pro domácnost nebo pro jednotlivce můžete využívat prémiové funkce emailu na Outlook·com. Jednou z nich je šifrování emailových zpráv.

Ve webovém rozhraní svého mailboxu na Outlook.com můžete před odesláním zprávu šifrovat. Pokud bude zvoleno šifrování, tak zpráva nebude odesílána mimo servery Office 365, jak je běžné u ostatních zpráv (není riziko, že by se dostala na nezabezpečený emailový server). Příjemce nevyužívající Outlook·com nebo podnikové Office 365 dostane do svého mailboxu informaci o zaslané šifrované zprávě a tu otevře pomocí odkazu přímo ze serverů Office 365. Ze stejného místa může rovnou odpovědět a zpráva bude taktéž šifrována. Má-li příjemce email na Outlook·com nebo v podnikových Office 365, otevře se mu zpráva rovnou ve webové nebo podporované aplikaci (Outlook, Pošta).

 

Při posílání příloh je možné využít také funkci Zašifrovat a zabránit přeposílání. Pokud by původní příjemce tuto zprávu přeposlal, k příloze se další příjemce nedostane. Pro dešifrování přílohy a emailu je nutné se ověřit jako původní příjemce pomocí odkazu v původním emailu. Přílohu emailu si může původní (ověřený) příjemce stáhnout na disk v nešifrované podobě a následně je na něm, jak s ní naloží. Další přeposlání v nové zprávě již žádná ochranná funkce Outlook·com neovlivní. Zabezpečena je tedy cesta emailu a jeho doručení, nikoli chování příjemce. Při zasílání důležitých zpráv je tedy především nutná důvěra k protistraně.

 

Emailujte bezpečněji, je to snadné!

Podrobné informace o šifrování zpráv v Outlook·com naleznete na stránce podpory office v angličtině: support.office.com.