Konečně mám docela malinkatý kousek země, který mohu společně s rodinou opečovávat. Tak otevírám novou rubriku Dům a zahrada a podělím se o své zkušenosti se zahradničením a časem do toho snad zapojím i nějakou tu chytrou techniku, internet věcí a tak.

Dlouho a dlouho jsem se těšil, až jednou budu pracovat na svém kousku země, pěstovat vlastní zdravé ovoce, zeleninu. Mít místo stvořené podle vlastních představ a místo pro odpočinek a relaxaci. Ok, krásné snění a teď už opravdu došlo na věc. Bydlíme v novém od vánoc 2017 a od té doby prakticky stále něco vybalujeme, vrtáme, šroubujeme a jak se pomalu otepluje, přichází na řadu i zahrada. Tedy zatím ta menší s terasou.

Nakreslil jsem plánek a vzácně se shodnul s manželkou, že by to tak mohlo být. Pročetl jsem internet, jaký živý rychle rostoucí plot si pořídit a objednal. Asi po měsíci a půl, těsně před velikonocemi zásilka dorazila. Docela malý balíček, ale vešlo se do něj cca 80 sazeniček. Vybral jsem Jilm Sibiřský (Turkestánský Brest), který prý roste extrémně rychle a když se dobře stříhá, může být velmi hustý a téměř neprůhledný. Na zimu sice opadá, ale v zimě na terase stejně sedět nebudeme. V objednávce jsem měl ještě na zkoušku a ze zvědavosti Dřín Obecný, Muchovník Lamarckův, Arónii Černou (mají jedlé plody) a okrasný keř Tavolník van Houtteův.

Do teď to bylo zatím vše bez zádrhelu a já už se viděl jak si v létě hovím na terase a jsem přejedený ze sladkého ovoce, které si dávám do pusy rovnou z keře.. Za odpoledne bych měl mít sazeničky v zemi, pohoda. Jenže ouha, on ten rýč nějak neprojede do země. Maximálně tak 5 až 10 centimetrů. Pak narazí. Kameny, suť a na ní 10 centimetrová vrstva zeminy. Možná standartní praxe stavebníků zasypat co jde, nevím. Romantika byla pryč a nastala tvrdá dřina. Krumpáč, lopata, síto pro oddělení použitelné zeminy od kamenů. Velikonoční brigáda jak vyšitá.

Přeorat takhle přední minizahrádku bude docela v pohodě, ale zadní trochu větší bude dost makačka. Chtěl jsem tam mít nějaká chytrá udělátka pro monitorování a částečně automatizované pěstování. Ale to musí počkat, nejdříve krumpáč a pak až zábava. Držte nám palce.

Snad to poroste, když už je to taková dřina. Dám vědět 🙂

Sázení Muchovníku: