Velká jarní aktualizace pro Windows 10 vyšla kvůli několika problémům s mírným zpožděním a také můj článek o nové verzi Windows 10 má poněkud zpoždění. Mé pracovní vytížení psaní nepřeje.

Dříve se mluvilo o Spring Creators Update, ale vše je jinak – nakonec je tu April 2018 Update. Pokud to Microsoftu vydrží a bude pojmenovávat aktualizace měsícem a rokem, bude vše o něco přehlednější. Pro rekapitulaci, tato aktualizace je již pátou verzí pro PC a vše začalo v létě 2015. O Windows 10 Mobile raději mluvit nebudu, protože bych z toho musel být smutný.

Smrtící tempo. Už jsem to několikrát zmiňoval, že z mého pohledu správce, by úplně stačila jedna velká aktualizace ročně. Třeba na to Microsoft jednou také přijde.

Nepříjemné problémy

Pro bezproblémovou práci je vždy lepší novou verzi nechat trochu uzrát a aktualizovat později. Ideálně přes Pololetní kanál (najdete v nastavení Windows Update), kdy je upgrade systému vydáván se čtyřměsíčním zpožděním a již připraven pro široké použití ve firmách. Pokud se přejde na April 2018 Update hned a ve firmě používáte RemoteApp (terminálové aplikace), tak mohou nastat problémy s otevíráním vyskakovacích oken nebo s rozbalovacím menu. Vyskakovací okno se může otevřít na pozadí a rozbalovací menu se otevře s velkým zpožděním nebo vůbec. Problém se dá částečně obejít vypnutím RemoteFX na terminálovém serveru. Je-li to problém vašeho prostředí, mrkněte na Fix Remote Desktop app issues on Windows 10 April Update.

Dále mě po aktualizaci systému pozlobily ovladače od HP (stále jedu na HP EliteBook x360 1030 G2). HP nemělo připravené grafické ovladače a ty původní nefungují. Ani ty poslední aktuální od Intelu nešly nainstalovat běžným způsobem. Jedině ručně. Obyčejný uživatel si s tím pravděpodobně neporadí. Tento problém nejde na vrub Microsoftu, ale na HP. Ovšem nadávat se bude na MS, to je jasné.

April 2018 Update přehled novinek

Microsoft pomalu stěhuje konfigurační nástroje z klasických ovládacích panelů do nového nastavení. Tentokrát to potkalo nastavení zvuku, klávesnice a písem (ty je možné nově stahovat ze Store) a aplikace spuštěné po startu. Funkci Období klidu nahradil Pomocník pro lepší soustředění. Je vylepšené rozhraní pro nastavení odesílání diagnostických dat do Microsoftu. Lze prohlížet, co se odesílá a data také smazat.

 

Je toho mnohem více. Například už ve Windows nenajdete Domácí skupiny (HomeGroup). Aplikace fotky podporuje HEIF. Snadné sdílení na vaše další zařízení. Rychlé přípojení bluetooth zařízení. Rychlejší aktualizace. Vylepšený prohlížeč Microsoft Edge. Dlouho očekávaná a diskutovaná funkce Časová osa. Lepší Windows Hello a dynamický zámek. Přihlašování bez hesla (jen pro Windows 10 S Mode). Pro kompletní přehled doporučuji navštívit Everything New in Windows 10´s April 2018 Update, Available Now.

A teď pár novinek podrobněji.

DPI a měřítko aplikací

Na displejích s vysokým rozlišením se některé aplikace zobrazují mírně rozmazané. Mě osobně to trápilo u aplikací MS Office, když mám notebook připojen k externímu displeji s jiným měřítkem než displej notebooku. Tak například, když byl Outlook spuštěn na displeji notebooku a přesunul se na externí displej, tak byl rozmazaný. Vyřešilo to jedině odhlášení, přihlášení a nové spuštění Outlooku. Nyní stačí jen Outlook vypnout a zapnout na primárním displeji a je to ok. Hurá, alespoň tak. Volba se zapíná v Nastavení > Obrazovka > Upřesnit nastavení měřítka > Nechat systém Windows, aby se pokusil opravit rozmazané aplikace.

Windows 10 April 2018 Update

Snadné psaní emoji

Myslím, že snadné psaní emoji fungovalo již i dříve, ale jen s anglickou klávesnicí. Pokud máte aktualizováno na April 2015 Update, tak zkuste při psaní stisknout Win key + . (Windows klávesu a tečku). Skvělé.

Windows 10 April 2018 Update

Limit na využití dat

Dříve šlo k připojené síti nastavit, že se jedná o připojení účtované dle objemu přenesených dat. Nově je možnost nastavit pro konkrétní připojení datový limit a omezit přenosy na pozadí. Zároveň lze zobrazit jaké aplikace nebo služby nejvíce spotřebovávají data. Funkcionalita je ale značně omezena a pro náročnější uživatele mohu doporučit aplikaci TripMode, která toho umí mnohem více. Díky za tip @maestrosill.

Windows 10 April 2018 Update

Application Guard pro Microsoft Edge

Tato funkce je pro prohlížeč Microsoft Edge a nabídne opravdu bezpečné procházení internetu. Protože prohlížeč spouští odděleně od systému (virtualizuje). Dříve tato funkce byla dostupná jen podnikovým uživatelům s Windows 10 Enterprise. S dubnovou aktualizací je dostupná i pro Windows 10 Pro. K spuštění je třeba mít hardware s podporou virtualizace a zapnuté Hyper-V a zapnutou volitelnou funkci Windows Defender Application Guard. Další informace na komunitním technickém webu Microsoftu: Announcing WDAG in PRO SKU. Pro mě je tohle jedna z nejlepších nových funkcí.

 

Podpora progresivních webových aplikací (PWA)

Pokud patříte mezi spokojené uživatele sociální sítě Twitter a používali jste doposud výchozí aplikaci Twitter pro Windows 10 a přešli jste na dubnovou aktualizaci Widnows, možná se nestačíte divit. Twitter aplikace vypadá najednou stejně jako webová aplikace. Je to díky podpoře Progressive Web Apps (PWA), kdy je možné provozovat jednu aplikaci na všech podporovaných platformách. Nyní tedy i na Windows 10. Co se ne úplně povedlo Microsoftu s UWP a Windows 10 Mobile, to možná v budoucnu vynahradí PWA.

Za půl roku znovu..

Už máte nainstalovaný Windows 10 April 2018 Update doma, ve škole či ve firmě? Jste spokojeni nebo proklínáte Microsoft?

V další velké aktualizaci se těším na „Cloud Clipboard“. Tak na podzim 2018 ahoj!

Inspirace: How-to Geek, Živě