Na chytrém síťovém úložišti lze provozovat řadu různých služeb, než je jen obyčejné ukládání dat. Nároky na operační paměť tak mohou narůstat. Obvykle je možnost paměťový modul vyměnit nebo přidat další a umožnit tak provoz i náročným aplikacím a službám na zařízení.

QNAP TS-451+, který mám k dispozici pro testování, měl v základu 2GB RAM a ještě jeden slot volný. Pokud máte podobný případ, můžete využít třeba SO-DIMM modul, který zbyl po upgradu paměti v notebooku. Jen je třeba si dát pozor na kompatibilitu. Například v mém TS-451+ fungují jen moduly low-voltage – tedy DDR3L. Pochopitelné, vzhledem k použitému hardware (Bay Trail). Váš případ může být samozřejmě trochu jiný a před nákupem pamětí si to, pokud možno, ověřte.

Na webu QNAPu nenajdete seznam kompatibilních paměťových modulů. Tak doporučuji koupit stejný modul (se stejnou specifikací, výrobce být stejný nemusí), který je v základu nainstalován a dávat je v páru. Na webu QNAP najdete řádu návodů jak paměť přidat (včetně mého TS-451) – Upgrade Memory on QNAP Turbo NAS (RAM Module Installation).

V zařízení TS-451+ jsem původní paměťový modul nahradil dvěma moduly Kingston KVR16LS11/4 (2x4GB DDR3L, 1600MHz). Má teď tak maximální možnou kapacitu operační paměti, se kterou umí pracovat (8GB). A teď se můžu pustit do testování virtualizace.

Trochu jsem si pohrál a natočil video (kamera Lumia 950), kde jsem měl i malého asistenta (pozor houká! Zvuk je od 0:19).